Linkovi

U izgledu dvostranački dogovor


Lider demokratske većine u Senatu Heri Rid i republikanski predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner.
Lider demokratske većine u Senatu Heri Rid i republikanski predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner.

Posle tronedeljnog delimičnog prekida rada američke vlade u izgledu sporazum o obnavljanju rada federalnih službi i sprečavanju stečaja SAD.

Predstavnici Senata i Predstavničkog doma danas će razmotriti potencijalni dogovor kojim bi se podigla granica zaduživanja zemlje i obnovio rad zatvorenih vladinih službi.
Vođa demokratske većine u Senatu Heri Rid i lider republikanske manjine Mič Mekonel izrazili su optimizam da bi dogovor mogao da se postigne.

Rid je pred novinarima saopštio da je ostvaren, kako se izrazio, “ogroman napredak” ka sporazumu. Upozorio je da Kongres još uvek nije na toj tački, ali je rekao da bi utorak mogao da bude “sunčan dan”.

Mekonel je rekao da se slaže sa Ridom.

Svaki zakonodavni dogovor iziskuje usvajanje od strane oba doma Kongresa, pre nego što predsednik može da ga potpiše, čime zakon stupa na snagu.

U međuvremenu, republikanski predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner viđen je juče kako izlazi iz senatske kancelarije Miča Mekonela.

Sadašnji pregovori predviđaju povećanje granice zaduživanja do iduće godine, kao i kratkoročno obnavljanje rada zatvorenih vladinih agencija. U međuvremenu bi usledili opsežniji pregovori o federalnom budžetu.
XS
SM
MD
LG