Linkovi

Predstavnički dom usvojio zakon o potrošnji da izbegne zatvaranje vlade


Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson na konferenciji za novinare u Vašingtonu, 6. marta 2024. (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson na konferenciji za novinare u Vašingtonu, 6. marta 2024. (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Predstavnički dom američkog Kongresa, u kome većinu imaju republikanci, usvojio je zakon o potrošnji kako bi se izbeglo delimično zatvaranje vlade SAD u petak u ponoć.

Glasanje je održano uoči govora predsednika Džozefa Bajdena o stanju nacije, koji je posebno važan dok se demokratski predsednik sprema za bitku protiv republikanca Donalda Trampa za drugi mandat u Beloj kući.

Predstavnički dom je, tokom većeg dela trenutnog saziva, paralisan zbog sukoba između republikanskih frakcija oko vladine potrošnje i pomoći Ukrajini.

Pet meseci od početka fiskalne godine, Kongres još nije usvojio 12 godišnjih zakona o potrošnji koji čine federalni budžet. Nekoliko vladinih sekretarijata mora da dobije potrebne finansije do petka u ponoć, kako bi nastavili sa radom.

Predstavnički dom usvojio je zakonski paket u vrednnosti od 460 milijardi dolara - čime su SAD sada korak bliže produžetku finansiranja savezne vlade do kraja fiskalne godine 30. septembra.

Zakon - kojim se finansiraju sekretarijati za poljoprivredu, pravosuđe, saobraćaj, stambena pitanja, trgovinu, veterane, energetiku, i federalno zemljište i resurse - mora da bude usvojen u Senatu pre nego što ga potpiše predsednik Bajdenn i izbegne delimično zatvaranje vlade.

Međutim, predlog pokriva manje od trećine ukupne vladine potrošnje, a neke od najvećih bitaka su odloženen za drugi zakonnski predlog koji mora da se nađe na Bajdenovom stolu do 22. marta.

Taj deo pokriva izdatke za američku vojsku, graničnu bezbednost, Kongnres i različite druge federalne agencije i sekretarijate.

Republikanski predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson pokušava da kontroliše tesnu većinu, što ponekad zahteva veliko balansiranje između zahteva ultrakonzervativnog "kokusa slobode" i umerenijih republikanskih kongresmena.

XS
SM
MD
LG