Linkovi

Kongres traži od Trampa da se izjasni protiv rasizma


Američki Kongres usvojio je zajedničku rezoluciju kojom se od predsednika Donalda Trampa traži da se izjasni protiv grupa koje širu mržnju i podržavaju rasizam, ekstremizam, anti-semitizam i zalaganje za superiornost belaca.

Predstavnički dom usvojio je rezoluciju u utorak, dan posle Senata. Mera će biti prosleđena Trampu, koji je bio kritikovan zbog reakcije na nasilje u Šarlotsvilu, u Virdžiniji.

Portparolka Bele kuće saopštila je u sredu da će Tramp "apsolutno" da potpiše rezoluciju koju je podneo demokratski senator Mark Vorner sa kolegama iz obe stranke - demokratama Timom Kejnom i Ričardom Blumentalom, te republikancima Korijem Gardnerom, Džonijem Ajsaksonom i Lizom Murkovski.

U tekstu rezolucije pominje se skup "stotina belačkih nacionalista, zagovornika superiornosti belaca, pripadnika Kju kluks klana i neonacista" u Šarlotsvilu 11. avgusta, koji su uzvikivali rasističke i anti-semitske parole i "nasilno se sukobili sa kontrademonstrantima".

Sukobi u Šarlotsvilu (12. avgust 2017. )
Sukobi u Šarlotsvilu (12. avgust 2017. )

Navodni neonacista je narednog dana automobilom uleteo među učesnike kontrademonstracija, usmrtio Heder Hejer i povredio 19 osoba. Poginula si i dva policajca, kada se srušio helikopter u kojem su nadzirali proteste.

Kongres je ubistvo Heder Hejer osudio "kao domaći teroristički napad". U rezoluciji se navodi da Kongres odbacuje "belački nacionalizam, zagovaranje superiornosti belaca i neonacizam kao izraze mržnje i netolerancije koji su u suprotnosti sa američkim principima".

Trampova administracija se poziva da upotrebi sva raspoloživa sredstva u rešavanju problema porasta broja tih grupa u zemlji, da istraži sva dela zastrašivanja i domaćeg terorizma za koje su odgovorne i da spreči dalje nasilje.

Tramp je prvobitno za nasilje u Šarlotsvilu okrivio "mnoge strane", da bi nekoliko dana kasnije osudio neonaciste, zagovornike superiornosti belaca i pripadnike Kju kluks klana. Posle toga je ponovo okrivio "obe strane".

XS
SM
MD
LG