Linkovi

Kongres traži od Trampa da se izjasni protiv rasizma

  • Glas Amerike

Američki Kongres usvojio je zajedničku rezoluciju kojom se od predsednika Donalda Trampa traži da se izjasni protiv grupa koje širu mržnju i podržavaju rasizam, ekstremizam, anti-semitizam i zalaganje za superiornost belaca.

Predstavnički dom usvojio je rezoluciju u utorak, dan posle Senata. Mera će biti prosleđena Trampu, koji je bio kritikovan zbog reakcije na nasilje u Šarlotsvilu, u Virdžiniji.

Portparolka Bele kuće saopštila je u sredu da će Tramp "apsolutno" da potpiše rezoluciju koju je podneo demokratski senator Mark Vorner sa kolegama iz obe stranke - demokratama Timom Kejnom i Ričardom Blumentalom, te republikancima Korijem Gardnerom, Džonijem Ajsaksonom i Lizom Murkovski.

U tekstu rezolucije pominje se skup "stotina belačkih nacionalista, zagovornika superiornosti belaca, pripadnika Kju kluks klana i neonacista" u Šarlotsvilu 11. avgusta, koji su uzvikivali rasističke i anti-semitske parole i "nasilno se sukobili sa kontrademonstrantima".

Sukobi u Šarlotsvilu (12. avgust 2017. )
Sukobi u Šarlotsvilu (12. avgust 2017. )

Navodni neonacista je narednog dana automobilom uleteo među učesnike kontrademonstracija, usmrtio Heder Hejer i povredio 19 osoba. Poginula si i dva policajca, kada se srušio helikopter u kojem su nadzirali proteste.

Kongres je ubistvo Heder Hejer osudio "kao domaći teroristički napad". U rezoluciji se navodi da Kongres odbacuje "belački nacionalizam, zagovaranje superiornosti belaca i neonacizam kao izraze mržnje i netolerancije koji su u suprotnosti sa američkim principima".

Trampova administracija se poziva da upotrebi sva raspoloživa sredstva u rešavanju problema porasta broja tih grupa u zemlji, da istraži sva dela zastrašivanja i domaćeg terorizma za koje su odgovorne i da spreči dalje nasilje.

Tramp je prvobitno za nasilje u Šarlotsvilu okrivio "mnoge strane", da bi nekoliko dana kasnije osudio neonaciste, zagovornike superiornosti belaca i pripadnike Kju kluks klana. Posle toga je ponovo okrivio "obe strane".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG