Linkovi

Kongres strog i prema Rusiji i prema Trampu


Donji dom Kongresa izglasao nove sankcije Rusiji i još nekolicini zemalja

Nove sankcije, kojima se Rusija kažnjava zbog mešanja u prošlogodišnje predsedničke izbore u SAD, uspešno su prošle ključnu fazu u Predstavničkom domu. Američki zakonodavci usvoji su zakon, kojim se proširuje Kongresni nadzor nad pravima predsednika Trampa da te kaznene mere ublaži.

Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji upućena je snažna poruka američkog Kongresa.

Ova tri režima, u različitim delovima sveta, pretnja su američkim vitalnim interesima i destabilizuju susedne zemlje”, kaže Ed Rojs, predsedavajući Odbora za spoljnopolitička pitanja.

I dok će novim zakonom Rusiji biti nametnute oštre ekonomske i diplomatske sankcije, njime se ujedno šalje i poruka predsedniku Trampu. Novom kongresnom kontrolom se osigurava nepohodni nadzor, kaže vodeći demokrata u Odboru za spoljnopolitička pitanja.

Ako predsednik Tramp želi da igra golf ili nešto drugo sa svojim starim prijateljem Putinom, ne može da računa na Kongres, jer mi ćemo kazniti Putina”, kaže Eliot Enegel iz Odbora za spoljnopolitička pitanja.

U sred kongresne istrage navodnih veza Trampovog izbornog štaba i Rusije, zakonodavci su povukli neobično dvostranački potez, ograničavajući mogućnost izvršne vlasti tj. predsednika, da ukine sankcije.

Ovo je značajno sputavanje predsednika Trampa, zato to nijedan predsednik ne želi da izgubi mogućnost da ukine sankcije”, smatra Vilijam Pomerzanz iz "Vilson" centra.

Bela kuća koja je u početku bila protiv uvođenja sankcija Rusiji, sada ih podržava.

Administracija podržava oštar stav prema Rusiji, posebno kada se radi o uvođenju sankcija", odgovara Sara Hakabi Sanders, portparolka Bele kuće.

Šta je cena kongresnog nadzora? Mogući gubitak diplomatske fleksibilnosti, smatra bivši američki ambasador u Ukrajini.

Sankcije koje su u okviru zakona mogu se pokazati manje efikasnim da izazovu promene u ruskom ponašanju, nego kada su deo predsedničke uredbe”, kaž Stiv Pajfer sa instituta "Brukings".

Ovaj poraz staviće predsednika Trampa pred težak izbor.

Primena veta ima svoju cenu. Kao prvo na to bi se gledalo kao na još nešto što ukazuje da je u stvari bilo neprimerenih radnji u vreme američkih izbora 2016. između Trampovog izbornog štaba i Rusije. A drugo, veto bi najverovatnije bio poništen”.

S obzirom da je do avgustovske pauze ostalo još svega nekoliko dana, američki zakonodavci užurbano rade na zakonu, kako bi obezbedili potpis američkog predsednika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG