Linkovi

Kongres štiti Malera od Trampa


Članovi Kongresa iz obje političke stranke ponovo pokušavaju da zaštite specijalnog tužioca Roberta Malera, od potencijalne odluke predsjednika Donalda Trampa da ga otpusti. Maler vodi istragu ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore i postoji sve veća zabrinutost u pogledu njegovog statusa, nakon što je Tramp oštro kritikovao odluku FBI-a da pretrese kancelariju, kuću i hotelsku sobu predsjednikovog ličnog advokata Majkla Koena.

Predsjednik Tramp u četvrtak je u Bijeloj kući promovisao zakon o poreskoj reformi. Međutim, na umu mu je bila i istraga Rusije, s obzirom na to da je na Tviteru kritikovao izvještaj dnevnika “Njujork tajms” da je prošle godine razmišljao o tome da otpusti specijalnog tužioca Roberta Malera. Tramp je početkom nedelje napao istragu, koju vodi Maler, nakon što je FBI pretresao kuću, hotelsku sobu i kancelariju predsjednikovog ličnog advokata Majkla Koena.

“To je sramno. Iskreno, zaista sramno. To je napad na našu zemlju i na ono za šta se zalažemo”.

Istražitelji navodno razmatraju Koenovu ulogu u plaćanju dvije žene koje tvrde da su imale aferu sa Trampom, prije nego što je postao predsjednik, a to su porno glumica Stormi Danijels i plejboj zečica Karen Mekdugal. Bijela kuća prati situaciju, dok se istraga proširuje, saopštila je portparolka Sara Hakabi Sanders.

“Predsjednik je jasno stavio do znanja da je veoma zabrinut zbog smjera u kojem se specijalni tužilac i druge istrage kreću”.

Trampa su razbjesnjeli potezi usmjereni protiv Koena, kaže Džonatan Lamer iz Asošijeted presa.

“Predsjednik vjerovatno nikada nije bio bjesniji. Racija u kući I kancelariji njegovog ličnog advokata Majkla Koena ga je zaista razljutila”.

Trampovi saveznici, kao što je Kris Kristi, bivši guverner Nju Džersija, pozvali su predsjednika da bude oprezan.

“Predsjednik je stvarno ljut zbog ovoga. Međutim, ne možete da otpustite specijalnog tužioca. Jednostavno ne možete”.

Pojedine demokrate i republikanci, među kojima i demokratski lider u Senatu Čak Šumer, sada traže usvajanje zakonskog prijedloga kojim bi se zaštitio Maler.

“Kongres mora da pošalje jasnu i glasnu poruku, usvajanjem zakonskog prijedloga kojim bi se osiguralo da bilo koji pokušaj predsjednika da otpusti specijalnog tužioca Malera ili zamjenika sekretara za pravosuđe Rozenstajna bude neuspješan”.

Otpuštanje Malera ne znači da bi bila okončana istraga ruskog miješanja, smatra ekspert Kris Edelson.

“Donald Tramp ne mi mogao lako da zaustavi ono što se do sada dogodilo. Optužnica je već podignuta protiv nekoliko ljudi. Ti procesi će biti nastavljeni i to neće biti zaustavljeno zbog otpuštanja Roberta Malera”.

Političke posljedice za predsjednika takođe bi bile ozbiljne, smatra analitičar Džon Fortije.

“Kongres ne bi bio srećan, demokrate bi svakako bile ekstremno nezadovoljne. Bez pominjanja da bi to dovelo do najgorih posljedica, Kongres bi svakako snažno reagovao protiv toga”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG