Linkovi

Kongres podeljen u pogledu Irana


Sudeći po prvim reagovanjima američkih zakonodavaca na istorijski nuklearni dogovor sa Iranom, Kongres je uglavnom podeljen prema stranačkom opredeljenju.

Dok demokratski članovi Kongresa izražavaju oprezan optimizam, republikanski zakonodavci pokreću pitanje da li je američka strana učinila preveliki broj ustupaka.

Bob Korker, predsedavajući senatskog Odbora za spoljnopolitičke odnose, izuzetno je skeptičan i postavlja pitanje da li je, kako je rekao, zaista „ostvaren cilj da Iran ne može da se domogne nuklearnog oružja.“

Kongres će morati da preispita sporazum i ustanovi da li treba ukloniti režim sankcija koji je tako mukotrpno izgrađivan protekle više od jedne decenije, rekao je Korker, koji je ujedno i autor zakonskog akta na osnovu kojeg Kongres ima pravo da odobri ili ne odobri pomenuti nuklearni dogovor sa Iranom.

„Iran i dalje predvodi u sponzorisanju terorizma u svetu, a ukidanjem sankcija režim u Teheranu dobija pristup znatnim finansijskim sredstvima, čime bi mogao da postane još veća pretnja SAD i njegovim saveznicima.“

Nensi Pelosi, lider demokrata u Predstavničkom domu Kongresa pohvalila je vođstvo administracije predsednika Obame i državnog sekretara Džona Kerija u pregovorima. Pelosi je rekla da „agesivne restrikcije i inspekcije predstavljaju najbolji dugoročni plan za zaustavljanje Irana u proizvodnji nuklearnog oružja.“ „Kongres će ispitati sve detalje dogovora,“ istakla je.

Džon Bejner, predsedavajući Predstavničkog doma je kritikovao Obamu što je, kako je ustvrdio, odustao od prvobitnih kriterijuma, na primer - da Iran više trajno ne poseduje tehnologiju za obogaćivanja uranijuma kao da infrastruktura iranskog nuklearnog programa bude u potpunosti demontirana.

Američki narod i naši saveznici računali su na predsednika Obamu da će održati svoju reč, rekao je Bejner.

„Umesto da čini svet bezbednijim, ovaj sporazum je ohrabrenje za Iran, najvećeg sponzora terorizma u svetu, time što daje legimitet režimu koji širi nasilje i unosi nestabilnost u regionu,“ tvrdi Bejner.

Steni Hojer, demokratski vođa u Predstavničkom domu kaže da je sada na „članovima Kongresa da pažljivo izuče svaki detalj sporazuma, naročito zato što bi Iran mogao svaku nedorečenost i propust u svoju korist da iskoristi na štetu SAD, Izraela i naših evropskih i zalivskih saveznika.

Američki Kongres počeće da razmatra detalje nuklearnog sporazum tokom poslepodneva.

XS
SM
MD
LG