Linkovi

Kongres ostavlja temu imigracije za 2018.


Pre nego što se Kongres raspustio zbog proslave praznika, zakonodavci su privremeno produžili finansiranje američke vlade na četiri nedelje ali nisu rešili ključna pitanja, uključujući i sudbinu nedokumentovanih imigranata koje su roditelji, kao decu, doveli u Ameriku. Demokrate nisu ostvarile pretnju da će blokirati rad vlade ako Kongres ne razmotri status stotina hiljada mladih imigranata, ali će imati novu priliku da se bore za taj zahtev kada 19. januara istekne zakon o finansiranju vlade.

Poslednjim glasanjem u Kongresu 2017. nije učinjeno ništa za korisnike programa Odložena akcija za pridošle u detinjstvu, skraćeno DACA – koji je štitio imigrante koji su ilegalno došli u Ameriku kao deca. Korisnici DACA-e su protestovali širom zemlje nakon što je predsednik Donald Tramp ukinuo program u septembru ali je potencijalne deportacije suspendovao do marta.

“Ovo je veoma teška tema. Rešavaćemo pitanje DACA-e sa saosećanjem.”

Mnoge demokrate su zahtevale da se do kraja godine pronađe zakonodavno rešenje kojim bi se korisnicima DACA-e pružio legalni status.

“Sada je trenutak da Kongres reaguje. Baš sada. Danas. Ne bismo smeli da izađemo iz ove zgrade i odemo da slavimo praznike sa svojim porodicama dok skoro 800.000 “sanjara” strepi da će ih nasilno razdvojiti od njihove braće, sestara, majki, očeva Ii deportovati u zemlju koju jedva da znaju”, poručila je senatorka Elizabet Voren, demokrata.

Međutim, demokratski lideri na Kapitol Hilu iskazali su spremnost da dozvole da se dvostranačke diskusije o imigraciji nastave, radije nego da rizikuju zatvaranje vlade nekoliko dana uoči Božića zbog DACA-e.

“U toku su veoma dobri pregovori između demokrata i republikanaca”, rekao je Čak Šumer, lider demokratske manjine u Senatu.

“Godinama već imamo zastoj u rešavanju ovog pitanja”, kaže Mič Mekonel, lider republikanske većine u Senatu.

Republikanci žele da rešavaju DACA-u u okviru većeg zakonskog paketa kojim se jača granična bezbednost i ujedno obavlja reforma legalne imigracije. Senator Mekonel dodaje:

“Možemo da poboljšamo sistem legalne imigracije. Rekao sam kolegama – raspravljaćemo o tome u januaru”.

Sam predsednik Tramp slao je mešovite signale o mladim imigrantima.

“U mnogim slučajevima, ali ne u svim, to su sjajna deca. U nekim slučajevima su korisnici programa članovi bandi ili dileri droge.”

Ogromna većina korisnika DACA-e nema kriminalni dosije i kažu da samo traže šansu da ostvare američki san. Ali njihovo strpljenje je na izmaku, I to ne samo u vezi sa republikancima.

“Demokrate moraju da ustanu, da se bore za nas. Moraju da deluju a ne samo pričaju da će uraditi nešto”, ističe jedna mlada imigrantkinja, korisnica programa DACA.

Trideset senatskih demokrata glasalo je protiv produžetka finansiranje rada vlade prošle nedelje. Taj broj će se sigurno povećati u januaru kada se opet bude glasalo o tome, ako predlog ne bude uključivao i rešenje za mlade imigrante.

XS
SM
MD
LG