Linkovi

Kongresmeni razgovaraju o oružju i mentalnom zdravlju


Srednja škola Mardžori Stounmen Daglas ponovo se otvara u sredu posle masakra 14. februara.
Srednja škola Mardžori Stounmen Daglas ponovo se otvara u sredu posle masakra 14. februara.

Dok se učenici koji su preživeli jedan od najvećih školskih masakra u američkoj istoriji spremaju za sutrašnji, bez sumnje emotivno veoma težak povratak u školu, zakonodavci na federalnom i državnom nivou raspravljalju o tome kako da zaštite živote mladih u školama koje bi morale da budu bezbedna mesta za njih.

Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan rekao je novinarima da “rupe” u nacionalnom sistemu provere kupaca oružja moraju da se zatvore a pozvao je takođe na primenu “sveoubhvatne reforme mentalnog zdravlja.” Rajan i ostali republikanci u Kongresu, međutim, nisu pozvali na zabranu oružja, uključujući zabranu poluautomatskih pušaka AR-15 kakva je korišćena prilikom ubistva 14 učenika i troje odraslih u školi u Parklendu u Floridi prošlog meseca. “Ne bismo smeli da zabranimo oružje građanima koji poštuju zakone”, rekao je Rajan, dodajući da se umesto toga treba koncentrisati na to da se oni koji ne bi smeli da imaju oružje spreče u njegovoj nabavci.

Nacionalno udruženje vlasnika oružja i druge grupe koje se zalažu za prava vlansika oružja snažno se protive ideji da se Amerikanci spreče u kupovini određene vrste oružja. Zbog toga, republikanski lideri u Kongresu će teško podržati predloge predsednika Trampa da se podigne starosna granica za kupce poluautomatskog oružja, zabrani prodaja dodataka koji omogućavaju da poluautomatske puške ispale stotine metaka u minuti, kao i da se uvedu rigoroznije provere kupaca oružja.

XS
SM
MD
LG