Linkovi

Kongres razmatra vladine tajne programe


Zamenik direktora NSA Džon Inglis svedoči na Kapitol Hilu 31. jula 2013.
Zamenik direktora NSA Džon Inglis svedoči na Kapitol Hilu 31. jula 2013.

Vodeći zvaničnici američkih obaveštajnih agencija izjavili su na jučerašnjem pretresu u Kongresu da vladini obimni programi prikupljanja informacija ne ugrožavaju privatnost gradjana.

Vodeći zvaničnici američkih obaveštajnih i agencija za sprovodjenje zakona izjavili su na jučerašnjem pretresu u Kongresu da vladini obimni programi prikupljanja informacija ne ugrožavaju privatnost gradjana, ali da mogu da pomognu da se otkriju i uklone terorističke pretnje. Oni su to rekli pred senatskim odborom za pravosudje nekoliko sati pošto je Obamina administracija objavila dokumente u kojima se iznose detalji programa za praćenje telefonskih razgovora, koje je obelodanio bivši američki obaveštajni kontraktor Edvard Snouden.

Vest da američka vlada prikuplja podatke o telefonskim razgovorima uznemirila je mnoge Amerikance, uklljučujući predsedavajućeg senatskog odbora za pravosudje Patrika Lejhija.

“Mislim da Amerikanci počinju da gube strpljenje. Ali, ono što treba da nas brine još više u demokratiji je da počinje da se smanjuje i poverenje američkog naroda.“

Obamina administracija je u sredu objavila do sada tajne dokumente o obimu i ograničenjima federalnog programa praćenja telefonskih razgovora o čemu je govorio zamenik sekretara za pravosudje Džejms Kol:

„Radi se o podacima o telefonskim razgovorima koje čuvaju telefonske kompanije. Ti podaci uključuju broj koji je pozvan, broja sa kojeg je poziv upućem, datum i vreme poziva i njegovo trajanje. Podaci ne sadrže imena ili druge detaljne informacije. Oni takodje ne uključuju lokacije mobilnih telefona ili druge lokacije kao ni sadržinu razgovora.“

Pravo prisluškivanje telefonskih razgovora zahteva specijalnu dozvolu suda. Prema mišljenju zamenika direktora Nacionalne bezbednosen agencije Džona Inglisa, program nadzora telefonskih razgovora pomogao je u sprečavanju terorističkkih napada.

„Tokom primene ova dva programa sprečena su 54 teroristička napada“

Predstavnički dom Kongresa nedavno je odbacio predlog da se program nadzora telefonskih razgovora ograniči. Senatori takodje nisu pokazali spremnost da okončaju ove programe ali su izrazili čudjenje zbog nespremnosti administracije da informacije o njima iznese u javnost.

Postoje informacije koje mogu da pomognu javnosti da shvati te programe. Ali, te informacije su objavljene sa zakašnjenjem – kao odgovor na potez bivšeg obaveštajca Edvarda Snoudena. Nije bilo smišljenog plana o tome kako da na racionalan način obavestimo Amerikance o tome kako bi mogla da se povede javna debata.“

Obimni programi prikupljanja informacija imaju negativan efekat na slobode gradjana, smatra Džamil Džafar iz Američke unije za gradjanske slobode.

„Ako ljudi znaju da bi vlada mogla da prati njihov svaki pokret, svaki telefonski razgovor, ili svaku pretragu na Guglu, oni će se ponašati drugačije. Oklevaće da posete kontroverzne veb stranice ili da se pridruže kontroverznim grupama aktivista. Oklevaće da koriste prava koja im garantuje Ustav.“

Pravni savetnik u kancelariji direktora američkih obaveštajnih agencija, Robert Lit, ne slaže se sa takvim mišljenjem.

„Prikupljanje takozvanih meta-podataka od telefonskih kompanija ne predstavlja kršenje bilo čijih ustavnih prava.“

Medjutim, Lit dodaje da je obelodanjivanje informacija o tajnim programima umanjilo sposobnost vlade da zaštiti zemlju.
XS
SM
MD
LG