Linkovi

"Kongres da istraži Trampa zbog optužbi o nedoličnom seksualnom ponašanju"


Rejčel Kruks (L), Džesika Lids (C) i Samanta Holvej na konferenciji za novinare na kojoj su ponovo iznele optužbe na račun predsednika Donalda Trampa

Tri žene, koje su prošle godine optužile predsednika Donalda Trampa za nedolično seksualno ponašanje, obnovile su optužbe u ponedeljak i poručile da bi Kongres trebalo da istraže njihove navode.

Rejčel Kruks, koja je optužila Trampa da ju je prisilno poljubio pre 12 godina dok je radila na recepciji u sedištu njegove kompanje u Njujorku, rekla je da bi članovi Kongresa trebalo "po strani da ostave političku pripadnost i istraže Trampovu istoriju nedoličnog seksualnog ponašanja".

Kruks je govorila na konferenciji za novinare uz Samantu Holvej, koja je ustvrdila da je Tramp nepozvan ušao u garderobu za vreme izbora za mis SAD 2012. godine, i Džesiku Lids koja je optužila predsednika da ju je neprimereno dodirivao i ljubio dok je sedela pored njega u avionu, krajem 1970-tih godina.

Tokom prošlogodišnje predsedničke kampanje, više od 12 žena optužilo je Trampa za nedolično seksualno ponašanje i uznemiravanje u periodu od nekoliko decenija, ali je on tada demantovao sve optužbe. Uoči izbora, objavljen je i video snimak aktuelnog predsednika kako se hvali da može ženama da uradi bilo što zato što je slavan.

Bela kuća je u ponedeljak ponovo ocenila da je reč o "lažnim tvrdnjama".

"Smatramo da su na te optužbe odgovorili rezultati izbora 2016. godine. Američki narod je za to znao i glasao je za predsednika", rekla je na konferenciji za novinare portparolka Sara Sanders.

Optužbe protiv Trampa obnovljene su u trenutku kada se moćni ljudi iz sveta politike, zabave, medija i biznisa suočavaju sa otkazima i ostavkama zbog navoda o seksualnom zlostavljanju.

I dok Tramp tvrdi da su optužbe protiv njega lažne, jedna od njegovih ključnih saradnica, ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli, saopštila je u nedelju da bi "trebalo saslušati sve žene koje optuže nekog za seksualno zlostavljanje".

Na pitanje da li Trampova pobeda na izborima znači da su birači doneli odluku u njegovom slučaju, Hejli je odgovorila: "To je na ljudima da odluče. Znam da je on izabran, ali bi žene uvek trebalo da budu u mogućnosti da iznesu svoju priču i svi mi trebalo da budemo spremni da ih saslušamo", kazala je američka ambasadorka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG