Linkovi

Bez budžetskih sporova do kraja 2015?


Američki Kongres
Američki Kongres

Kongres je, uz mnogo manje drame nego prethodnih godina, usvojio prijedlog budžeta u iznosu od 1,1 hiljadu milijardi dolara koji predviđa finansiranje gotovo svih državnih troškova u narednoj fiskalnoj godini.

Nakon potresa koje je izazvalo objavljivanje senatskog izvještaja o metodama ispitivanja Centralne obavještajne agencije, u Vašingtonu konačno i pozitivne vijesti.

Usvojeni prijedlog budžeta omogućiće nastavak finasiranja američkih vojnih operacija i zdravstvenih prioriteta, poput borbe protiv ebole, te niza federalnih operacija od diplomatije do poljoprivrede i saobraćaja. Spor stranaka oko budžetskih izdataka prošle godine je doveo do 16-dnevnog zatvaranja federalne vlade zbog čega je predsjedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner protekle nedelje upozorio da to ne smije da se dogodi.

“Ukoliko ovo ne završimo danas, ostaćemo ovdje do Božića.”

Predstavnički dom, koji kontrolišu republikanci, usvojio je tijesnom većinom zakonski prijedlog, koji je zatim upućen u Senat gdje je naišao na oštre kritike pojedinih demokratskih senatora. Jedna od spornih stavki, po njihovom mišljenju, je slabljenje ograničenja na finansijske transakcije velikih banaka poput Sitigrupe. Ta promjena bi mogla da izazove novu finansijsku krizu, poput one iz 2008., smatra senatorka Elizabet Voren.

“Vašington već dobro radi za milijardere, velike korporacije, advokate i lobiste. A šta je sa porodicama koje žive od plate do plate i koje su platile porez da bi na kraju izbavile Sitibanku, prije samo šest godina. Izabrani smo da se borimo za te porodice.”

Mnog republikanci u međuvremenu i dalje osuđuju izvršnu naredbu predsjednika Obame, kojom su milioni ilegalnih imigranata zaštićeni od deportacija. Zbog toga će agencija koja je zadužena za imigraciju biti finansirana samo do februara kada će republikanska stranka kontrolisati oba doma Kongresa i vjerovatno pokušati da blokira Obaminu mjeru. Taj ustupak međutim nije zadovoljio sve republikanske zakonodavce, među kojima je i senator Džef Sešns.

“Moramo da razmotrimo ekonomske posljedice predsjednikove neustavne izvršne amnestije. Predsjednik je naložio da se izda pet miliona radnih dozvola za ilegalne imigrante, što je jasno kršenje zakona i volje američkog naroda. Ti ilegalni radnici sada će moći da konkurišu za bilo koji posao u Americi.”

Prijedlog budžeta predstavlja kompromis kojim niko nije zadovoljan, ali koji će omogućiti nastavak rada vlade, ističe demokratski senator Ben Kardin.

“Ovo nije lako. U ovom Kongresu postoje veoma različiti stavovi.”

Usvajanjem budžeta u Senatu, koji sada treba da potpiše predsjednika Obama, okončan je poslednji veliki zadatak Kongresa za ovu godinu. Republikanci su najavili da će budžetski proces na Kapitol hilu, od naredne godine biti blagovremeniji.

XS
SM
MD
LG