Linkovi

Kongres i Bela kuća postigli dogovor o budžetu


Odlazeći predsedavajući Predsedničkog doma, republikanac Džon Bejner
Odlazeći predsedavajući Predsedničkog doma, republikanac Džon Bejner

Lideri u američkom Kongresu postigli su okvirni sporazum sa administracijom predsednika Baraka Obame o planu vladine potrošnje za fiskalnu 2016. godinu, kojim bi mogao da se izbegne još jedan veliki budžetski spor između Bele kuće i konzervativnih republikanaca

Sporazum je rezultat višenedeljnih pregovora između odlazećeg predsednika Predstavničkog doma Džona Bejnera i lidera senatske većine Miča Mekonela s jedne strane i Nensi Pelosi i Herija Rida, lidera demokratske manjine u oba doma Kongresa, s druge.

Njihovim planom obezbedila bi se sredstava za funkcionisanje federalne vlade u potpunosti i podigla granica zaduživanja do marta 2017, dva meseca pošto predsednik Obama napusti položaj. Budžetski predlog podrazumeva povećanje potrošnje za vojne i unutrašnje programe za oko 50 milijardi u 2016, i još 30 milijardi u 2017, baš kao i dodatnih 16 milijardi godišnje za operacije Pentagona u ratnim područjima u inostranstvu.

Predviđenim planom povećanja potrošnje ukidaju se automatska ograničenja koja je Kongres uveo pre dve i po godine na osnovu zakona o budžetu potpisanog 2011. Predlog budžeta za 2016. mora da bude usvojen u Predstavničkom domu i Senatu i da ga predsednik Obama potpiše pre sledećeg utorak 3. novembra, kada će vlada dostići granicu zaduživanja i kada se zamlja suočava sa situacijom da po prvi put u svojoj istoriji ne bude u mogućnosti da vraća dugove.

Drugi rok koji se približava je ovog petka, kada će Bejner podneti ostavku, pod pritiskom ultra konzervativnog krila Republikanske strane, koje je nezadovoljno, jer je predsedavajući Predstavničkog doma bio spreman da pregovara sa demokratama.

Ukoliko budžet bude usvojen, bilo bi to poslednje zakonodavno dostignuće za Bejnera na tom položaju, a njegovog verovatnog naslednika, kongresmena Pola Rajana iz Viskonsina spasilo bi žustre političke borbe već u prvim danima na položaju. Predstavnički dom mogao bi da glasa o budžetu već sutra, dan pre nego što glasa o novom predsedniku tog tela.

XS
SM
MD
LG