Linkovi

Kongres čeka zaključke Malerovog izveštaja


Specijalni tužilac Robert Maler (arhiva)
Specijalni tužilac Robert Maler (arhiva)

Članovi američkog Kongresa u nedelju bi trebalo da se upoznaju sa detaljima poverljivog izveštaja o istrazi ruskog mešanja u američke predsedničke izbore, koja je obeležila prve dve godine mandata predsednika Donalda Trampa i pokrenula pitanja o mogućoj saradnji njegove kampanje sa Moskvom.

Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar trebalo bi Kongresu i javnosti da podnese ključne zaključke izveštaja specijalnog tužioca Roberta Malera, koji je vodio 22-mesečnu istragu o Rusiji.

Bar je u subotu devet sati proučavao izveštaj, a prethodno je rekao da se nada da bi članove Kongresa mogao da obavesti o osnovnim zaključcima do kraja vikenda.

Za sada se zna da Maler nije zatražio podizanje dodatnih optužnica što su, po svemu sudeći, dobre vesti za Trampa i njegov uži krugi.

To je znak da možda neće više biti optužnica protiv Trampovih saradnika po pitanju moguće saradnje Trampove kampanje sa Rusijom, da bi se osigurala njegova pobeda nad demokratskom rivalkom Hilari Klinton.

Još nije poznato šta je u Malerovom izveštaju zaključeno o još jednoj istrazi: da li je Tramp ometao sprovođenje pravde, potezima kao što davanje otkaza direktoru FBI-aja Džejmsu Komiju 2017. godine.

Maler je tokom gotovo dvogodišnje istrage podigao optužnice protiv 34 osobe i tri kompanije, dok su izrečene zatvorske kazne pojedinim Trampovim bivšim saradnicima, među kojima se njegov bivši šef izbornog štaba Pol Manafort i bivši advokat Majkl Koen.

Međutim, ni jedna od tih optužnica nije direktno povezana sa pitanjem saradnje Trampovog izbornog štaba i Rusije. Maler, bivši direktor FBI-aja, nije lično razgovarao sa Trampom u okviru istrage. Umesto toga, američki lider je poslao pisane odgovore na pitanja o kontaktima sa Moskvom.

Tramp, koji se nalazi u svom letovalištu Mar-a-Lago na Floridi nije se oglašavao povodom kraja istrage.

To je neuobičajeno za predsednika, s obzirom na to da je više puta otvoreno kritikovao Malerovu istragu kao "lov na veštice" i odbacivao optužbe da je sarađivao sa Moskvom ili ometao pravdu.

Portparol Hogan Gidli rekao je novinarima da Belka kuća još nije brifovana o Malerovom izveštaju.

XS
SM
MD
LG