Linkovi

Kongo: Potvrđena tri nova slučaja ebole


Zdravstveni radnik u odelu za zaštitu od virusa u centru za lečenje u Bikoru u Demokratskoj Republici Kongo 13. maj 2018.
Zdravstveni radnik u odelu za zaštitu od virusa u centru za lečenje u Bikoru u Demokratskoj Republici Kongo 13. maj 2018.

Tri nova slučaja smrtonosnog ebola virusa potvrđena su u gradu sa više od milion stanovnika u Demokratskoj Republici Kongo, saopštio je ministar zdravlja te zemlje, a širenje hemoragične groznice u naseljenim predelima podiže uzbunu.

U izjavi datoj u petak kasno uveče, potvrđeno je da se novi slučajevi nalaze u gradu Mbandaka, gde je jedan slučaj potvrđen početkom ove nedelje.

Do sada je potvrđeno 17 slučajeva oboljenja od ebole, od kojih je jedna osoba umrla. Osim toga, 21 osoba je verovatno obolela, a za pet se sumnja.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) odlučila je u petak da ne proglasi epidemiju i globalnu zdravstvenu opasnost, ali je objavljen "veoma veliki" rizik od širenja bolesti u Kongu, a upozoreno je i devet okolnih zemalja da je za njih opasnostveoma velika.

WHO je objavila da bi trebalo izbegavati međunarodna putovanja međunarodnu trgovinu.

Najnovija epidemija će biti dobar test za novu eksperimentalnu vakcinu protiv ebole, koja se pokazala delotvornom pre nekoliko godina tokom epidemije u Zapadnoj Africi. Vakcinacija bi trebalo da počne početkom iduce nedelje. U Kongu trenutno ima 4.000 vakcina, a na putu je još doza tog leka. Najveći problem će biti održati vakcine na niskim temperaturama u toj ogromnoj zemlji sa nerazvijenom infrastrukturom.

Zvaničnici ministarstva zdravlja u Kongu sa prvom isporukom eksperimentalnih vakcina protiv ebole, Kinšasa 16. maj 2018.
Zvaničnici ministarstva zdravlja u Kongu sa prvom isporukom eksperimentalnih vakcina protiv ebole, Kinšasa 16. maj 2018.

U Kongu je u prošlosti suzbijeno nekoliko epidemija ebole, ali su sve bile u ruralnim oblastima. Virus je dva puta u prošlosti stigao do Kinšase, prestonice Demokratske Republike Kongo sa 10 miliona stanovnika, ali je brzo zaustavljen.

Zdravstveni zvaničnici pokušavaju da pronađu više od 500 ljudi koji su bili u kontaktu sa osobama koje su možda inficirane, što je postalo urgentno s obzirom da se virus proširio na Mbandaku, koja je na reci Kongo sa gustim saobraćajem, i na samo sat vremena leta od prestonice.

Ovo je deveto širenje ebole u Kongu od 1976. kada je bolest prvi put identifikovana. Virus je inicijalno prenesen sa životinja na ljude, uključujući majmune i slepe miševe. Širi se kontaktom sa telesnim tečnostima inficiranih.

Ne postoji specifično lečenje ebole. Simptomi su temperatura, povraćanje, dijareja, bol u mišićima, unutrašnje i spoljno krvarenje.

Virus može smrtonosan kod više od 90 procenata zaraženih što zavisi od vrste virusa.

XS
SM
MD
LG