Linkovi

Opada broj zaraženih, masovna okupljanja problem


Epidemiolog Predrag Kon, Foto: video grab
Epidemiolog Predrag Kon, Foto: video grab

U Srbiji je u poslednja 24 sata kod potvrđeno je 67 novoobolelih od korona virusa, čime je ukupan broj obolelih porastao na 10.243, objavljeno je danas na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

Preminule su još dve osobe, tako da je ukupan broj preminulih sada 220, a procenat smrtnosti 2,15 odsto. Od juče je testirano 5.700, dok je ukupno testirano 151.304 osoba.

Hospitalizovano je 1.085 osoba, a od virusa se u potpunosti izlečilo 3.600 osoba.

Masovna okupljanja nose posledice

Epidemiolog Predrag Kon kaže da prema masovnim javnim okupljanjima treba imati nultu toleranciju, jer je virus još u cirkulaciji, te upozorio da jučerašnje javno okupljanje ispred Skupštine Srbije ne može da prođe bez posledica.

On je rekao da ga zabrinjava preterano opuštanje kada je reč o spovođenju preventivnih mera i političko previranje zbog masovnih okupljanja na kojima se, naglašava, drastično povećava rizik od prenošenja korona virusa.

"Brojke su dobre i sve što gledamo jeste dobro, ali ponašanje nije u skladu sa onim što je trenutna situacija. Mi sasvim sigurno još imamo virus u cirkuaciji", rekao je Kon i naveo da će svoju zabrinutost preneti na sednici Kriznog štaba.

Podsetio je da postoji zabrana okupljanja više od 50 osoba i istakao da sankcinisanje nije pitanje za stručnjake.

Kako je naveo za TV Prva, zadovoljan je što nema porasta obolelih posle odluke o otvaranju teretana, kozmetičkih i frizerskih salona, a zadovoljan je i funkcionisanjem javnog prevoza jer u autobusima nema starijih od 65 godina.

Naveo je da nema dokaza da je virus oslabio, kao i da je uveren da ćemo korona virus imati i na jesen.

Pravila za putnike iz Vlade, otvaranje granica

Državljani Srbije mogu da uđu u zemlju i kreću se bez ograničenja uz negativan PCR test na korona virus, ne stariji od 72 sata, odlučila je Vlada Srbije, navodi se u saopštenju.

Ukoliko nemaju urađen test sa negativnim rezultatom, svi srpski državljani, bez izuzetka, moraće da budu u kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana, predviđeno je protkolom koji je Vlada usvojila o ulasku državljana Srbije i stranih državljana u Srbiju, u skladu sa epidemioploškom situacijom i zaštitom stanovništva od zarazne bolesti COVID-19.

Što se tiče stranih državljana, oni mogu u Republiku Srbiju ući uz dva uslova - negativan PCR test na korona virus ne stariji od 72 sata i potvrdu koju izdaje komisija koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ova potvrda može se pribaviti u srpskoj ambasadi ili konzulatu u zemlji iz koje strani državljanin dolazi.

Takođe, krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, preporučio je Vladi da od 1. juna u potpunosti otvori granice za državljane četiri susedne zemlje - Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG