Linkovi

SAD: Usvojen privremeni budžet, vlada ponovo radi


Zgrada američkog Kongresa

Oba doma američkog Kongresa usvojila su u ponedeljak predlog za privremeno finansiranje vlade do 8. februara, čime je odblokiran njen rad. Vladine agencije bile su djelimično zatvorene tri dana zbog izostanka odluke o budžetu i spora oko imigracije. Kompromisu su prethodili višednevni pregovori republikanaca i demokrata, kao i međusobno optuživanje za zatvaranje vlade. Prijedlog privremenog budžeta potpisao je i predsednik SAD Donald Tramp.

Budžet za finansiranje američke vlade istekao je prošlog petka u ponoć, ali su se posljedice tek osjetile u ponedeljak kada su brojne vladine službe širom zemlje ostale zatvorene, dok su se stotine hiljada zaposlenih pripremale da odu na neplaćeni prinudni odmor.

Pregovori republikanaca i demokrata su trajali do duboko u noć, ali dogovora nije bilo, pa je u nedelju veče bio propao još jedan pokušaj da se usvoji mjera za privremeno finansiranje vlade.

“Treba da se vratimo sa ivice ponora. Da prestanemo da žrtvujemo američki narod i da nastavimo da radimo u njihovo ime”, poručio je lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel.

“Ovo tijelo ne može ni da se saglasi o plaćanju naših vojnika. Toliko smo postali disfunkcionalni”, naglasio je demokratski senator Džon Tester.

Demokrate su insistirale na tome da prijedlog budžeta obuhvati i zaštitu od deportacije 800 hiljada mladih ilegalnih imigranata. Međutim, republikanci su odbijali da o tome pregovaraju dok se vlada ponovo ne otvori.

“Ako smo išta naučili tokom ovog procesa, to je da američki narod ne razumije i neće razumjeti strategiju da se zatvara vlada zbog pitanja ilegalne imigracije" , rekao je u ponedeljak Mekonel koji je ipak obećao demokratama da će to pitanje staviti na dnevni red.

“Republikanski lider želi da vjerujete da su demokrate krive za zatvaranje vlade. Zaboravlja da je nekoliko članova njegove partije glasalo protiv privremenog budžeta. Da li oni drže vladu taocem zbog ilegalne imigracije? Ne, ne čini se da je to slučaj”, odgovorio je Šumer.

Pod sve većim pristikom bio je i predsjednik Donald Tramp koji je na Tviteru optužio Demokratsku stranku da žrtvuju bezbjednost američkih državljana zbog onih koji to nisu.

Posle postizanja dogovora u Senatu saopštio je da je "zadovoljan što su se demokrate u Kongresu urazumile i što su sada spremne da finansiraju našu izvanrednu vojsku, pograničnu patrolu, hitne službe“.

Tramp je prethodno podržao objavljivanje političkog oglasa, u kojem se iznose eksplozivne optužbe na račun opozicije.

“Predsjednik Tramp je u pravu. Izgradite zid. Deportujte kriminalce. Demokrate koje nam stoje na putu biće saučesnici u svakom ubistvu koje počine ilegalni imigranti”, navodi se u oglasu.

Demokrate su pak isticale da neće odgovarati na lažne napade i podsjećale da je demokratski lider u Senatu tokom prošlonedeljnih pregovora sa Trampom pristao na izgradnju zida, u zamjenu za zaštitu mladih imigranata, ali da je Bijela kuća odbacila taj dogovor. Demokratski senator Dik Durbin je posle dogovora u ponedeljak ipak bio optimista.

“U Senatu sam prethodnih nekoliko dana vidio nešto što nije bilo prisutno godinama. Konstruktivan dvostranački razgovor i dijalog, ne samo o glavnim pitanjima, već i o budućnosti ove institucije. To je ohrabrujuće zato što imamo priliku da sarađujemo".

Poslednja obustava rada vlada 2013. godine, koja je trajala 16 dana, američku ekonomiju je koštala oko 24 milijade dolara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG