Linkovi

Kompanija iz Holandije predstaviće novo leteće vozilo


Leteće vozilo prilikom izrade
Leteće vozilo prilikom izrade

Kompanije iz Holandije najavila je zvaničnu prezentaciju letećeg vozila, koju čini kombinacija žiroplana i sportskog automobila.

Ako pretpostavimo da imate oko 600 hiljada dolara i odgovarajuće mesto za poletanje i sletanje leteće vozilo sa dva sedišta nazvano “PAL-V Liberty” moglo bi da bude veoma zabavno.

Tehnologija je zasnovana na dokazanom konceptu žiroplana koji koristi vertikalni propeler na zadnjem delu da ga gura unapred, i veći rotor bez pogona koji ga drži u vazduhu.

Niz sličnih letelica je dostupan, ali ova ima zatvorenu kabinu i tri velika točka sa amortizerima za vožnju po putevima.

Generalni direktor kompanije “PAL-V” kaže da je vozilo veoma bezbedno jer u slučaju da motor otkaže, rotor na vrhu služi kao padobran. Za dodatnu bezbednost tu su i dva motora.

“Kada jedan motor zakaže, što je malo verovatno jer su oni višak sertifikovanih vazduhoplovnih motora, ali ako bi se to desilo – imate drugi, i sa tim motorom možete da letite veoma daleko kako bi pronašli mali prostor za sletanje”, objašnjava generalni direktor kompanije Pal-V, Robert Dingemans

Svi sistemi su detaljno testirani na sve vrste pritisaka. “PAL-V Liberty” ima standardni volan i pedale, a kontrola letenja je još jednostavnija – kontrola gasa i štap.

Prelazak sa kola na žiroplan i nazad je potpuno automatizovano i potrebno je svega deset minuta.

Motor troši oko sedam litara benzina na sat u punoj brzini letenja od oko 180 kilometara na sat, a domet mu je oko 500 kilometara po rezervoaru.

Potrebna je dozvola za letenje, ali obuka se meri u satima, a ne u danima.

Ova kompanija već prima uplate za prve isporuke letećeg automobila, koje se očekuju 2019. godine.

XS
SM
MD
LG