Linkovi

Komesar za proširenje EU ponovio da Srbija mora da ispuni obaveze


ARHIVA - Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han
ARHIVA - Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han

Drugog dana boravka u Beogradu, evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han sastao se sa predstavnicima civilnog sektora, kao i sa liderima opzicionih stranaka. Poruke koje je danas uputio Han ne razlikuju se od onih koje je izneo juče, prilikom susreta sa najvišim srpskim državnim zvaničnicima.

Da bi se ostvario ambiciozan plan o priključenju Srbije EU 2025. godine, Beograd mora da udvostruči napore na reformi vladavine prava, osnovnih prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom, izjavio je danas u Beogradu evropski komesar za susedske odnose i proširenje Johanes Han.

Na konferenciji o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, Han je rekao da je 2025. godina indikativan datum, a ne uklesan u kamenu i da će zemlja, ako ispuni uslove, potencijalno biti spremna za članstvo do tog datuma. Pre toga, uslov je da Srbija i druge države regiona reše bilateralne probleme.

"Mi ćemo jednostavno odbiti da uvezemo nerešena statusna pitanja. Ako Srbija želi da se priključi Uniji, mora da reši bilateralna i granična pitanja. Svi znate šta to znači, i u Strategija se to jasno ističe, Srbija mora da zaključi i nepovratno da primeni pravno obavezujući sporazum sa Prištinom pre nego što stupi u EU", poručio je Han.

Na pitanje o slobodi medija u Srbiji, Han je rekao Evropska unija radi na tome i da veruje u vladavinu prava koja uključuje slobodu izražavanja i medija. Po njegovim rečima u Srbiji ima određenih manjkavosti ili propusta, kao i u drugim državama, koje treba rešavati. Ali nije sve povezano s političkom situacijom, nego i sa ekonomskom, dodao je Han.

"Ono što nam treba je povoljna ekonomska situacija potrebna za postojanje konkurencije i za omogućavanje novinarima da rade za nezavisne medije. Ali, takođe i kako da se na zakonit način organizuju javni emiteri, kako da se uredi javno vlasništvo u medijima, ili kako finansirati medije javnim novcem", istakao je Han.

A posle sastanaka sa predstavnicima sedam opozicionih stranaka, Johanes Han je na svom Tviter nalogu napisao da je imao dobar sastanak sa opozicionim liderima u Beogradu i da oni igraju presudnu ulogu u donošenju političkih odluka i u reformskom procesu. Kako su izjavili predstavnici opozicije, sa Hanom se razgovaralo o novousvojenoj Strategiji proširenja EU, vladavini prava, slobodi medija i političkim slobodama u Srbiji.

XS
SM
MD
LG