Linkovi

Komemoracija za carinika Euleksa


U severnom delu Kosovske Mitrovice eksplodirala bomba, na zgradi Telekoma samo manja materijalna šteta...

Nepoznate osobe aktivirale su rano jutros eksplozivnu napravu u blizini zgrade Telekoma u severnom delu Kosovske Mitrovice, a povređenih nije bilo. Ovaj incident dogodio se samo dan pošto je kod Zvečana ubijen pripadnik EULEKS-a, kome je danas u Prištini održana komemoracija.

Komemoraciji ubijenom cariniku EULEKS-a Audriusu Šenavičijusu, koja je održana u glavnom štabu EULEKS-a u Prištini, prisustvovao je i komandant za civilne operacije Evropske unije Hansjerg Haber.

Posle minute ćutanja u znak sećanja na Šenavičijus, Haber se u pratnji šefa EULEX-a, Bernda Borharta, obratio osoblju EULEKS-a u Mitrovici i Prištini.

“Ovo je tragičan događaj i važno je da znate da imate podršku i poštovanje najviših rukovodećih nivoa u Briselu. Duboko sam uveren da će naša policija i sudsko osoblje, u saradnji sa kosovskom policijom i pravosudnim organima Kosova, sprovesti temeljnu istragu jučerašnjeg tragičnog događaja”, rekao je Haber.

U sedištu EULEKS-a otvorena je i knjiga izraza saučešća, gde kolege iz EULEKS-a i zvaničnici kosovskih institucija, predstavnici diplomatskog kora, kao i predstavnici međunarodnih organizacija mogu da upišu svoje izraze saučešća Šenavičijusovoj porodici.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga, ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi i predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići bili su među prvim zvaničnicima koji se se danas upisali u knjigu žalosti.

Šenavičijus je iz Litvanije i bio je carinski službenik EULEKS-a, koji je radio u sastavu redovnih smena na prelazima na severu Kosova. Ubijen je juče, na teritoriji opštine Zvečan kada je na vozilo u kojem se nalazio sa svojim kolegama pucano iz vatrenog oružja. Napadači još nisu poznati.

Na severu Kosova danas se dogodio još jedan incident. Nepoznate osobe aktivirale su eksplozivnu napravu u blizini zgrade Telekoma u severnom delu Kosovske Mitrovice. Povređenih nije bilo, a na zgradi je pričinjena manja materijalna šteta. Zgrada Telekoma nalazi se u mešovitom naselju Bošnjačka mahala.
XS
SM
MD
LG