Linkovi

Komemoracija poginulim radnicima RTS u NATO bombardovanju


Zgrada RTS-a uništena tokom NATO bombardovanja
Zgrada RTS-a uništena tokom NATO bombardovanja

U noći između 22. i 23. aprila kod spomenika "Zašto" održana je komemoracija stradalima u NATO bombardovanju zgrade RTS 1999. U tom napadu je poginulo 16 zaposlenih.

Naziv komemoracije koja je noćas održana u 2.06h je "Sećanje na nedužne", a u ime porodica stradalih radnika govorio je Miroslav Medić, prenosi Fonet.

Zbog pandemije kovida, RTS i porodice stradalih ove godine nisu u mogućnosti da organizuju komemorativne događaje, uključujući i skup u zgradi RTS. Svima je, međutim, dozvoljeno da pored spomenika "Zašto" upale sveće.

U napadu su poginuli: Jelica Munitlak, šminker, Ksenija Banković, video-mikser, Darko Stoimenovski, tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović, tehničar u masteru, Dragorad Dragojević, radnik obezbeđenja, Dragan Tasić, električar, Aleksandar Deletić, kamerman, Slaviša Stevanović, tehničar,
Siniša Medić, dizajner programa, Ivan Stukalo, tehničar, Dejan Marković, radnik obezbeđenja, Milan Joksimović, radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović, tehničar u masteru, Slobodan Jontić, monter, Milovan Janković, precizni mehaničar i Tomislav Mitrović, režiser programa.

Udruženje novinara Srbije i Strukovni sindikat RTS u zajedničkom saopštenju istakli su da odgovorni za taj ratni zločin ne smeju ostati van domašaja pravde.

Naveli su da je bombardovanjem RTS 1999. godine NATO ustanovio praksu upotrebe vojne sile protiv medija u međunarodnim sukobima a da niko iz te vojne organizacije nije pozvan na odgovornost zbog zločina nad zaposlenima u RTS.

U saopštenju se podseća da je bivši generalni direktor RTS Dragoljub Milanović odslužio zatvorsku kaznu zbog toga što zaposlene nije izmestio iz zgrade u Aberdarevoj, ali da do sada državni organi nisu pokazali spremnost da utvrde odgovornost NATO za ubistvo zaposlenih.

XS
SM
MD
LG