Linkovi

Kome će pripasti Gibraltar posle bregzita?


Izlazak Britanije iz Evropske unije formalno je počeo prošle nedelje, a London je već ušao u raspravu sa Briselom i Španijom o tome čiji će biti Gibraltar. Istaknuti zagovornik bregzita rekao je da je Britanija spremna na rat – dok je premijerka Tereza Mej odbacila takvu mogućnosti.

Gibraltar – greben na jugu Španije - Madrid je ustupio Britaniji pre više od 300 godina. I od tada je izvor povremenih tenzija. U okvirima pregovora za bregzit koje je Evropska unija objavila prošle nedelje, navodi se da se dogovor između Unije i Britanije ne odnosi na Gibraltar, osim ako se Španija sa tim ne saglasi.

"Sada kada Britanija više nije u Evropskoj uniji, Unija će štititi interese svojih članica, U ovom slučaju, to su interesi Španije. I zato Britanija nema mnogo manevarskog prostora", objašnjava Endru Kanesa sa Univerziteta u Eseksu.

Uključivanje Evropske unije u spor oko Gibraltara razljutilo je mnoge britanske poslanike. Obeležena je 35. godišnjica Foklandskog rata, kada se Britanija borila protiv invazije Argentine na arhipelag u južnom Atlantiku. Pozivajući se na taj rat, bivši lider Konzervativne partije Majkl Hauard, rekao je da je sadašnja premijerka Tereza Mej spremna da se bori za Gibraltar.

"Pre 35 godina, jedna premijerka je poslala vojsku preko pola sveta – da odbrani slobodu male grupe Britanaca koju je takođe ugrozila zemlja sa španskog govornog područja. Siguran sam da će i aktuelna premijerka pokazati istu odlučnost u odbrani stanovnika Gibraltara", ističe Hauard.

Španija je iznenađena ovakvim tonom britanskog odgovora.

"Uvođenje Foklandskih ostrva u ovu debatu je potpuno van konteksta. Iskreno rečeno, izgleda da neko u Ujedinjenom kraljevstvu gubi strpljenje, a nema razloga za to", poručio je španski ministar spoljnih poslova Alfonso Dastis.

Budućnost stanovnika Gibraltara je neizvesna; 96% glasalo je za to da ostane u Evropskoj uniji. Ekonomija, koja se bazira na finansijskim uslugama i kockarnicama – takođe se oslanja na jedinstveno evropsko tržište.

“Nije stvar u tome da će Španija preuzeti suverenitet nad Gibraltarom ili da ozbiljno preti da to učini - stvar je u tome da će ekonomija Gibraltara biti uzdrmana", kaže Kanesa.

Španija je postavila još jednu prepreku Britaniji – stavom da neće uložiti veto ukoliko nezavisna Škotska bude htela da se priključi Evropskoj uniji. Time je povećala mogućnost da se, nakon bregzita, Ujedinjeno kraljevstvo raspadne.

XS
SM
MD
LG