Linkovi

Komandant NATO-a: CG ostvarila visoke vojne standarde


Podizanje zastave Crne Gore u sedištu NATO-a (arhivska fotogradfija)
Podizanje zastave Crne Gore u sedištu NATO-a (arhivska fotogradfija)

Vrhovni komandant NATO snaga za Evropu, general Kertis Skaparoti, uvjerio se da je Vojska Crne Gore ostvarila visoke standarde, te da postoji njena puna spremnost da afirmiše sve vrijednosti NATO-a koje su u funkciji očuvanja mira i stabilnosti.

Vrhovni komandant NATO-a za Evropu, Kertis Skaparoti kazao je da je uvjeren da će se vatrena stihija koja je zahvatila Crnu Goru brzo lokalizovati i ugasiti i poručio da Crna Gora uvijek može računati na podršku ovog tipa od strane svih specijalizovanih institucija NATO-a.

Skaparoti je prvi SACEUR koji je posjetio Crnu Goru, kao punopravnu članicu NATO Saveza, a nakon sastanka sa predsjednikom Filipom Vujanovićem, sastao se i ministrom odbrane Predragom Boškovićem.

Bošković je zahvalio generalu Skaparotiju i NATO komandi na čijem je čelu, na brzoj reakciji na zahtjev najmlađe članice Alijanse za pružanje pomoći u rješavanju situacije uzrokovane požarima, koji su zahvatili Crnu Goru prethodnih dana.

Naime, na zahtjev Vlade Crne Gore upućenom Evroatlantskom centru za odgovor na vanredne situacije, kao NATO tijelu, sačinjenom od članica i partnerskih zemalja, NATO je u najkraćem roku potvrdno odgovorio, upućivanjem ukrajinskog protivpožarnog aviona AN32P, švajcarskog višenamjenskog helikoptera marke Super Puma, kao i bugarskog helikoptera MI17.

Ministar Bošković je naglasio značaj izuzetne podrške koju je Saveznička komanda za Evropu pružila Crnoj Gori i na putu evroatlantskih integracija.

Konstruktivne sugestije, smjernice, ali i konkretna podrška, značajno su doprinijeli da Ministarstvo i Vojska Crne Gore adekvatno odgovore na kriterijume Sjevernoatlantskog saveza i da što spremniji dočekaju formalno članstvo u Alijansi“, istakao je Bošković.

Jedna od glavnih tema razgovora bila je modernizacija i opremanje odbrambenog sektora u narednom periodu, kao i učešće Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama.

General Skaparoti se zahvalio ministru Boškoviću na prijemu i izrazio zadovoljstvo svim onim što su Ministarastvo odbrane i Vojska Crne Gore postigli u prethodnom periodu. General Skaparoti je istakao da je upravo odgovoran i savjestan pristup svih institucija preporučilo Crnu Goru da za relativno kratak vremenski rok postane 29. članica NATO Saveza. On je apostrofirao i značaj učešća crnogorskih pripadnika u misiji u Avganistanu.

Vujanović: Na redu članstvo u EU

Skaparoti, koji boravi u Crnoj Gori, razgovarao je sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem. Vujanović je tom priliko ponovio i naglasio zadovoljstvo da je Crna Gora punopravnim članstvom u NATO-u uputila jasnu poruku da, svojim ukupnim kapacitetima, ima mogućnost brzih integracija čime je, dodatno, pokazala da je sposobna da ubrza i evropske integracije.

General Skaparoti se, navodi se u saopštenju, "tokom posjete osvjedočio da je Vojska Crne Gore ostvarila sve visoke vojne standarde i da postoji njena puna spremnost da afirmiše sve vrijednosti NATO-a koje su u funkciji očuvanja mira i stabilnosti".

"Posebno je naglasio značaj učešća Crne Gore u mirovnim misijama siguran da će sada, kao članica NATO-a, nastaviti da ostvaruje taj važni zadatak NATO-a", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG