Linkovi

Kolumbija postaje prva latinoamerička globalna partnerka NATO


Predsednik Kolumbije, Huan Manuel Santos, obraća se naciji u Bogoti, Kolumbija, 25. maja 2018. Santos je najavio da će njegova zemlja formalno postati prva latinoamerička "globalna partnerka" NATO-a.

Kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos najavio je u petak da će njegova zemlja formalno postati prva latinoamerička "globalna partnerka" NATO-a, počevši od naredne nedelje.

U svom televizijskom obraćanju iz predsedničke palate Narino i preko Tvitera, Santos kaže: "Fomalizovaćemo u Briselu sledeće nedelje - i to je vrlo važno - ulazak Kolumbije u NATO u kategoriji globalni partner. Bićemo jedina zemlja u Latinskoj Americi sa tom privilegijom".

Santos, laureat za Nobelovu nagradu 2016, koji je postigao mir sa FARC pobunjenicima, rekao je da bi taj potez trebalo da unapredi sliku Kolumbije na svetskoj pozornici.

Kolumbija i NATO postigli su sporazum o partnerstvu maja 2017, sledeći zaključke mirovnog sporazuma sa FARC-om, sada političkom partijom.

Oblasti saradnje obuhvataju sajber bezbednost, pomorsku bezbednost, terorizam i njegove veze sa organizovanim kriminalom i izgradnju kapaciteta i mogućnosti kolumbijskih oružanih snaga, kaže se u saopštenju postavljenom na sajtu NATO-a.

Pored Kolumbije, NATO na listi "partnera širom globusa" ili prosto "globalnih partnera" ima Avganistan, Australiju, Irak, Japan, Republiku Koreju, Mongoliju, Novi Zeland i Pakistan.

Svaka od tih zemalja "razvila je individualni program o saradnji i partnerstvu" sa 29-očlanom alijansom predvođenom SAD. Mnogi od njih aktivno učestvuju u misijama NATO.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG