Linkovi

Koliko su krhke balkanske demokratije?


Debata o stabilnosti Zapadnog Balkana u Fridom Hausu u Vašingtonu

Ugrožena vladavina prava I manjak slobode medija – glavne su slabosti u konsolidaciji demokratije na Balkanu, ocenili su eksperti za Balkan u Vašingtonu. Uz to, EU i SAD na Balkanu ne igraju ulogu kao nekad, a to, podsećaju stručnjaci, osim što smanjuje kontrolu demokratskih procedura - otvara prostor i za uticaj Rusije. Da li se zemlje zapadnog Balkana sve više udaljavaju od demokratije, iako su formalno deo evroatlantskih integracija?

Razbijena glava lidera makedonske opozicije Zorana Zaeva i nasilje u Sobranju ponovo su bacilli svetlo na krizu demokratije na Balkanu. Nekadašnji makedonski ambasador u Holandiji Nikola Dimitrov smatra da se u Skoplju sada, kako kaže, bore "Gruevistan" I Makedonija I podseća da je lopta u dvorištu predsednika Đorđa Ivanova koji treba da poveri mandat nekome iz parlamentarne većine.

"Najkraći put ka stabilizaciji bi bio da se poštuju Ustav i osnove demokratije. Čak iako vam se ne sviđa parlamentarna većina, u demokratijama tranzicija moći mora biti mirna i dozvoljena. I ne možete braniti makedonski Ustav tako što ga kršite. Nadam se da će predsednik ispravno postupiti, jer je jako opasno za Makedoniju da bude dugo bez vlade."

Za razliku od Makedonije, Srbija se I dalje smatra stabilnom - uprkos tome što su od oslobađanja Ramuša Haradinaja, razmenjene oštre reči na relaciji Beograd Priština. I “Protesti protiv diktature” prolazili su mirno. Ipak, stručnjaci za Balkan ocenjuju da je, bez obzira na to što se naizgled poštuju demokratske procedure – demokratija u Srbiji ugrožena.

"Svaka koncentacija moći je problematična, a i ponašanje izabranog predsednika Vučića i cela izborna kampanja sugerišu da će se koncentracija moći nastaviti. Zapravo, ona traje već 5 godina, otkad je na vlasti. Sve više centralizuje moć, kontroliše medije, podriva nezavisnost insistucija i to utiče na eroziju demokratije.", ocenjuje profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber.

A to su, pre deceniju, na Balkanu strogo kontrolisale EU i SAD – podseća Biber. Sada takve kontrole nema, pa se otvara prostor za ugrožavanje demokratskih procedura, ali i uticaj Rusije, ocenjuju panelisti u Fridom Hausu.

"U nekim skorim situacijama, EU je igrala vrlo oklevajuću, umesto odlučniju ulogu. I SAD i EU moraju odlulčnije igrati svoje uloge na Balkanu, i mislim da postoji prostor za njihovo veće delovanje. Jer postoje i neke crvene linije koje se ne smeju preći.", kaže Igor Bandović iz Evropskog fonda za Balkan.

Te linije su vladavina prava, sloboda medija i podela vlasti – zaključuju panelisti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG