Linkovi

Koliko je bezbedan Soči?


Ruska policija sa psima tragačima koji traže eksploziv u šetnji Olimpijskim parkom
Ruska policija sa psima tragačima koji traže eksploziv u šetnji Olimpijskim parkom

Stručnjaci veruju da postoji mnogo toga što ide u prilog ogranizatoru Zimskih olimpijskih igara i da će teroristima biti veoma teško da ispune svoje pretnje...

Nazivaju ih prezentacijom nove Rusije, vrednom 50 milijardi dolara – trijumfalnim trenutkom u eri vladavine Vladimira Putina. Međutim, da li bi islamski teroristi mogli da upropaste Zimske olimpijske igre u Sočiju?

Prošlomesečni bombaški napad na železničkoj stanici u Volgogradu je upravo košmar, koji bi ruske vlasti želele da izbegnu u Sočiju – gradu, takođe na jugu zemlje, gde 7. februara počinju Zimske olimpijske igre.

Pre dve nedelje, ova dvojica ljudi iz džihadističke grupe u ruskoj pokrajini Dagestan preuzeli su odgovornost za napad u Volgogradu. Jedan od njih je u videu na YouTube-u upozorio predsednika Putina:

“Ukoliko održite ove Igre, uručućemo vam poklon u ime svih onih čija je nevina muslimanska krv prolivena širom sveta – u Avganistanu, Somaliji, Siriji”.

Zatim je upozorio i posetioce:

“Za turiste koji dođu, biće poklon, takođe”.

Olimpijski plamen ove nedelje je mirno prošao kroz Dagestan i preko konfliktnog područja Kavkaza.

Ruska policija tvrdi da je u toj oblasti prošle godine ubila 260 islamskih ekstremista i zaplenila 320 bombi kućne izrade.

Međutim, stručnjaci za bezbednost kažu da je većinski hrišćanski Soči fizički i kulturno izolovan od pretežno muslimasnkog ruskog Kavkaza.

Stručnjak za odbranu Pavel Felgenhauer kaže da ta izolacija štiti Olimpijske igre.

“Soči je u 19. veku carska vojska potpuno etnički očistila od domorodaca, a naselila Ruse i druge narode iz ostalih delova Carstva: Gruzijce, Jermene, čak Estonce i Grke”.

Kolumnista dnevnika "Novaja Gazeta" kaže da Igre štiti i geografski položaj:

“Nema podrške džihadističkim teroristima među žiteljima Sočija. A grad može da se zatvori. Planine iza grada, sada tokom zime, jednostavno su fizički neprohodne. Tamo nema puteva i nema načina da bi čak i veoma dobro obučena osoba mogla da prođe u ovo doba godine”.

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Predsednik Vladimir Putin kaže da štiti Soči „čeličnim prstenom“.

“Ukoliko dozvolimo sebi da ispoljim slabost, strah, da to pokažemo, to znači da ćemo doprineti da teroristi ostvare svoje ciljeve”.

Tokom – po svemu sudeći – najobezbeđenijih olimpijskih igara u istoriji, Rusija će razmestiti 60 hiljada policijaca i vojnika – po 26 za svakog sportistu.

Stručnjak za rusku policiju Mark Galioti kaže:

“Soči je u neku ruku pretvoren u državu za sebe. Morate da imate specijalnu vizu, dokument za ulazak u njega. Stanovnici te oblasti nalaze se pod značajnom kontrolom. Ne možete slobodno da vozite ni svoj lični automobil, elektornska kontrola je svuda. Uveli su niz potpuno novih mera, praktično mogu da presretnu svaku SMS poruku, svaku razmenu elektronske pošte”.

Međutim, neki teroristi ipak uspevaju da se provuku. Prošle nedelje, policija je podelila poternice za tri žene hotelskim recepcijama. U Rusiji ih nazivaju “crnim udovicama”, a radi se o ženama džihadista, koje izvode samoubilačke napade kako bi osvetile smrt svojih supruga.
XS
SM
MD
LG