Linkovi

Da li bi Trampov predlog o naoružavanju nastavnika bio efikasan?


Predsednik Tramp tokom sastanka sa roditeljima žrtava sa Floride
Predsednik Tramp tokom sastanka sa roditeljima žrtava sa Floride

Predsednik Donald Tramp rekao je da je deo plana o pojačavanju bezbednosti u školama I taj da nastavnici ubuduće nose oružje. Takav predlog je iznet posle masovne pucnjave na Floridi, zbog koje su širom zemlje protestovali I učenici koji zahtevaju strožu kontrolu prodaje oružja.

Hiljade učenika okupilo se u glavnim gradovima širom Amerike i ispred Bele kuće, pozivajući na strožu kontrolu oružja. U obraćanju učenicima, predsednik Tramp je predložio da bi naoružavanje nastavnika odvratilo potencijalne napadače.

“Ne bi ni ulazili u škole da 20 odsto nastavnika ima oružje. Napadačima moramo da stavimo do znanja da će biti mrtvi, I to brzo, ako odluče da pucaju”

Nije jasno hoće li Kongres odobriti plan za naoružavanje nastavnika, da li bi ga podržala javnost I koliko bi bio efikasan.

“Imate nekoga sa automatskom puškom AR-15 I imate nastavnika sa pištoljem koji treba da se suoči sa nekim ko ima takvu pušku. Ta borba, sama po sebi, nije fer”, kaže Kapri Kafaro sa Američkog univerziteta.

Tramp kaže da je otvoren za pooštravanje bezbednosnih provera onih koji kupuju oružje, za zabranu dodataka koji poluautomatsko oružje pretvaraju u automatsko I povećanje starosne granice za kupovinu oružja. Ali, Nacionalno udruženje vlasnika oružja ne prihvata ništa od ponuđenog.

“Cilj je nam oduzmu pravo da nosimo oružje koje nam daje Drugi amandman I da se ugroze naše slobode”, kaže Vejn Lepjer iz Nacionalnog udruženja vlasnika oružja.

“Ne smatramo da je pravi politički odgovor da potpuna zabrana neke vrste oružja. Tražimo rešenje kojim se neće zabraniti jedna vrsta oružja za sve, već samo za pojedince koji su pretnja opštoj bezbednosti”, rekao je Radž Šah, zamenik portparola Bele kuće.

Ovaj komentar nagoveštava da se politika o oružju u Americi već pomalo menja.

XS
SM
MD
LG