Linkovi

Količina svemirskog otpada raste, potrebno hitno rešenje


Kosmonauti agencije NASA Aleksandar Misurkin, levo, i Anton Škaplerov tokom kontrole unutar Međunarodne svemirske stanice
Kosmonauti agencije NASA Aleksandar Misurkin, levo, i Anton Škaplerov tokom kontrole unutar Međunarodne svemirske stanice

Stručnjaci za svemirska istraživanja upozoravaju da su sateliti i druge letelice koje orbitiraju oko Zemlje, među kojima je i Međunarodna svemirska stanica, u sve većoj opasnosti od sudara sa delovima raznog otpada. Inženjeri ubrzano rade na tome da reše problem uklanjanja smeća koje preti funkcionalnim satelitima vrednim po nekoliko miliona dolara.

Za sada ne postoji međunarodni sporazum za smanjenje svemirskog otpada, iako neke zemlje imaju pravila za izbacivanje pokvarene opreme iz orbite ili uklanjanje tih mašina iz tzv. “orbite groblja”.

U međuvremenu, količina đubreta konstantno raste zbog povremenih sudara koji iza sebe ostavljaju dodatne, male delove koji ne mogu da se kontrolišu ili uhvate.

PRISTUP PROBLEMU SVETSKE NAUČNE ZAJEDNICE

Naučnik iz Evropske svemirske agencije, Hesus Hil Fernandes kaže da agencija eksperimentiše sa robotičom rukom koja bi mogla da zahvati veće delove i da ih skloni na sigurnije mesto.

Italijanski naučnik Mikele Lavanja objašnjava da stari sateliti mogu da se uhvate specijalnim mrežama.

“Koncept je, recimo, imitirati ono što rade ribari. Treba vam jako velika mreža kako biste bili daleko od otpada i ludih satelita koji se tumbaju i slobodno kreću. Onda sa te daljine zadržite mrežu i pokušate da obmotate vaše satelite”., priča Lavanja.

Drugi, poput Benoa Bonvuazena, ispituju mogućnost izgradnje satelita koji bi bili manje opasni i koji bi smanjli zagađenost i u svemiru i na Zemlji.

“Trenutno pokušavamo da razumemo šta se dešava sa materijalima koje koristimo. Zatim ćemo videti kako možemo da ih poboljšamo – kako možemo da radimo na dizajnu i konceptu satelita, kako se različiti delovi satelita rastavljaju u odnosu jedni na druge, kako bismo dobili satelit koji bi na kraju svog životnog veka bio bezbedniji i ostavio iza sebe najmanju moguću količinu otpadaka na Zemlji”, navodi Bonvuazen.

Ali za sada nije određen datum za prvo pravo skupljanje otpadaka iz svemira.

XS
SM
MD
LG