Linkovi

Vremenska prognoza uz pomoć volontera


Sistem za osmatranje vremenskih uslova KoKoRas
Sistem za osmatranje vremenskih uslova KoKoRas

Jedan sistem za osmatranje vremenskih uslova, nazvan KoKoRas, radi na poboljšanju meteorologije, uz pomoć volontera koji mere količinu padavina u svojim dvorištima i informacije postavljaju na internet gde svi mogu da ih prate.

Vremenska prognoza je, smatraju neki, više umetnost nego nauka. Nepredvidljivi i ćudljivi, vremenski uslovi se stalno menjaju, a ponekad mogu da prevare i najsavršenije meteorološke instrumente.

Iako je u Lajonu, u saveznoj državi Koloradu sunčano, Bani Fao proverava merač vlage u svom dvorištu.

“Zabavno je prikupljati informacije koje će, ako ih dugo godina prikupljate, ući u bazu klimatskih podataka.”

Fao proverava i upisuje kakvo je vreme u njenom okruženju, iz dana u dan - već 15 godina. To je radila i pre dve godine tokom nezapamćenog nevremena i poplava.

Noć kada je počela poplava, ovde je palo 9,5 centimetara kiše.”

Danas pada sneg.

“Sačekaću da se otopi da bih videla količinu vode.“

Rezultat će staviti na internet da vide i ostali zainteresovani.

“Od mene se očekuje da upišem dve stvari. Koliko je bilo snega i koliko je u međuvremenu napadalo.”

Na internet, podaci Bani Fao pridružuju se podacima hiljada volontera širom zemlje, koji tu ubacuju podatke prikupljene u njihovim dvorištima. Zainteresovani za projekat KoKoRas takodje imaju mogućnost da prođu trening koji je postavljen na internet.

“Društvena mreža koja za praćenje i beleženje padavina – kiše, grada i snega – poznata je pod skraćenicom KoKoRas. Hiljade ljudi poput vas učestvuje u praćenju, merenju i zapisivanju akumulacije kiše i snega u njihovom području,” kaže se u oglasu ove mreže volontera. Među onima koji podržavaju KoKoRas, je meteorolog Met Kelš koji koordiniše rad u dve zajednice od 200 volontera.

“Građani mogu da prikupe ogromne količine informacija o tome koliko i gde pada kiša, a gde sneg, a gde je suvo. Sve su to korisne informacije za meteorološke službe u zajednicama poput moje. Od toga veliku korist imaju i hidrometeorološke službe i vodoprivreda.”

Merenje padavina je veoma važno, kaže Kelš i ukazuje na snežne padavine.

“Na jednoj strani grada može pasti pola metra snega, a na drugoj samo malo.”

Nacionalna meteorološka služba ima samo četiri službene lokacije u dva Kelšova regiona, ali su oni suviše udaljeni da bi mogli da pokriju lokalne vremenske razlike. Srećom, njegovi volonteri šalju informacije sa puno različitih lokacija.

Kada je kiša ili pada sneg, od KoKoRasa dobijemo i po sto izveštaja o vremenskoj situaciji u ta dva okruga.”

Radarski i satelitski podaci ne daju precizne podatke o vremenskim uslovima na određenom mestu, kaže osnivač KoKoRasa, stručnjak za klimu u državi Kolorado, Nolan Desken, ali dodaje da meteorologija napreduje delimično i zahvaljujući informacijama sa KoKoRasa.

“Sada poređenjem podatakka satelita i drugih udaljenih odašiljača, i podataka prikupljenih u našem okruženju imamo puno precizniji pregled vremenske situacije u našem gradu, okrugu i državi.”

Sa više od 20,000 aktivnih volontera KoKoRas objavljuje najviše informacija o dnevnim padavinama u Sjedinjenim Državama. Međutim, kaže Desken informacija nikad nije dosta.

“Čak i kada bi se merila vlažnost svake kvadratne milje u celoj zemlji, ni to ne bi bilo previše.”

KoKoRas svoj rad sada proširuje na Kanadu, Portoriko i američka Devičanska ostrva.

XS
SM
MD
LG