Linkovi

Koji film će ući u istoriju na 91. dodeli Oskara?


Osam filmova ove godine je nominovano u kategoriji za najbolji film, ali samo jedan će osvojiti Oskara. Šta je tu presudno? Glas Amerike razgovarao je sa nagrađivanim scenaristom i rediteljem i Marejem Horvicom o šansama nekih od kandidata da uđu u istoriju na 91. dodeli Oskara.

"Miljenica”, crna komedija o političkim intrigama i igrama moći na dvoru kraljice Ane u 18. veku i “Roma”,​ nostalgični osvrt na život jedne kućne pomoćnice u domu srednjeg staleža u Meksiko Sitiju vode sa po 10 nominacija za Oskara. Ipak, sam broj nominacija ne garantuje da će neko i dobiti nagradu za najbolji film, jer za to glasa 8200 članova Akademije iz različitih oblasti, kaže scenarista i reditelj Marej Horvic.

Možda neki tekstopisac, koji je napisao pesmu za neki film, koji je dobio Oskara, ima sada pravo da glasa, i verovatno ta osoba, koja možda ne zna ništa o filmu, ali je odličan muzičar, sada odlučuje o najboljem filmu.”

Horvic kaže da neki glasaju za svoje prijatelje, neki protiv nekog studija ili produkcijske kuće. Ali ima i onih koji gledaju sve kvalitete kandidata za najbolji film, kaže naš sagovornik, kao kriterijume posmatraju kinematografiju, montažu, režiju i scenario, ali ne uvek.

Nominovan za sedam Oskara, ako pobedi - bio bi prvi film o superherojima, ali Crni panter Rajana Kuglera nije običan film o superherojima. Na stranu umetnički kvalitet, to je više kulturni fenomen koji slavi afrički i afroamerički identitet. Ali kako stoji u odnosu na druge kandidate?

Scena iz filma "Crni panter"
Scena iz filma "Crni panter"

“Roma je remek-delo. To je film o dostojanstvu, o vrednosti ljudskog života, o našoj udobnosti u srednjoj klasi, višoj srednjoj klasi, to je sve jako upečatljivo!”

A tu je i “Miljenica”, koja zadovoljava sve kriterijume.

“Sviđa mi se što su u “Miljenici” žene u svim glavnim ulogama”, kaže Horvic.

Ugao gledanja na rasna pitanja može neke kandidate koštati nagrade. Iako fenomenalno snimljena, Zelena knjiga koja ima 5 nominacija, dirljiva tragikomedija o odnosu afro-američkog kompozitora i njegovog neotesanog belačkog vozača, tokom turneje po jugu u eri rasne segregacije, ipak je kritikovana zbog pokušaja da se ovaj mračni period američke istorije predstavi lepšim.

Scena iz filma "Zelena knjiga"
Scena iz filma "Zelena knjiga"

“Slažem se sa ljudima koji misle da je Zelena knjiga film koji čini da se belci osećaju bolje u vezi sa tim periodom. “

Sa druge strane, kaže Horvic, “Crni klanovac” Spajka Lija, oštra satira o rasizmu u Americi i kandidat za šest Oskara, kritikovan je zbog toga što je istinita priča afroameričkog policajca iz sedamdesetih koji se inflitrirao u KKK prekomerno politizovana da bi se aludiralo na sadašnju političku klimu.

To može da odbije glasove onih koji shvataju poruku. Na kraju, Horvic smatra da Oskar za najbolji film treba da bude važniji od aktera, muzike, scenarija, kinematografije i uticaja. Treba da bude nagrada za sve to zajedno.

XS
SM
MD
LG