Linkovi

Previše koala, nedovoljno drveća


U australijskoj državi Viktorija u toku akcija obuzdavanja razmnožavanja koala zbog prevelike populacije u toj oblasti, iako su one na svetskoj listi ugroženih životinja.

Koala je lik kojeg turisti vole da vide. Na hiljade ljudi svake godine dolaze u Kejp Otvej kako bi uživali u ovim umilijatim sisarima koji se iskljčvo hrane lišćem eukaliptusa.

I mada su koale na svetskom spisku ugroženih životinjskih vrsti, u australijskoj državi Viktoriji je u toku akcija obuzdavanja njihovog razmnožavanja.

Mendi Vatson, koja se bavi zaštitom prirodne sredine, kaže da nema dovoljno hrane za sve koale.

"Jedna koala po hektaru zemljišta smatra se minimum za njihov opstanak, ali kako vidimo sada ih ima od tri do 20 na prostoru od jednog hektara", ističe Mendi Votson iz Sekretarijata za zemlju, vodu i planiranje.

Prošle godine je izvršeno 700 eutanazija koala jer ih je brojčano bilo previše. Međutim Debra Tabart iz australijske Fondacije za zaštitu koala protivi se takvoj meri.

"Nisu pokušali da zasade nijedno drvo. Nije preteran broj koala, nego vlada nestašica drveća", kaže Tabart.

Zvaničnici države Viktorija pripremaju novi program za kontrolu broja koala pomoću sredstava za kontracepciju, kao i preseljenjem životinja.

XS
SM
MD
LG