Linkovi

Skupština Kosova bez "Srpske liste"


Aleksandar Jablanović, smenjeni ministar za zajednice i povratak u vladi Kosova.
Aleksandar Jablanović, smenjeni ministar za zajednice i povratak u vladi Kosova.

Poslanici Skupštine Kosova raspravljali su danas o smenjenom ministru za zajednice i povratak u Vladi Kosova Aleksandru Jablanoviću i sve masovnijem odlasku Albanaca sa Kosova u zemlje zapadne Evrope. Poslanici Srpske liste nisu prisustvovali sednici.

Opozicione stranke u Skupštini Kosova pozdravile su na današnjoj sednici smenu ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablanovića. Opozicija je međutim uputila i kritike premijeru Kosova Isi Mustafi što Jablanović nije smenjen odmah nakoni što je napadače na raseljene Srbe u Đakovici nazvao "divljacima", nego se na to čekalo mesec dana što je izazvalo nasilne proteste u Prištini, prilikom kojih je bilo dosta povređenih policajaca i građana.

Poslanik u Skupštini Kosova iz Progresivne demokratske Stranke Nenad Rašić smatra da Jablanović nikako nije mogao da ostane na toj poziciji jer bi to kako je kazao ugrozilo sam povratak raseljenih.

"Ubeđen sam da će Srpska lista kao koalicioni partner sa PDK i LDK naći zamenu za Jablanovića i da će proces u normalnom toku da se nastavi i u buduće, jer ne smemo zaboraviti zašto smo ovde, a to je zaštita interesa Srba", rekao je Rašić.

Na današnjoj sednici kosovskog parlamenta raspravljalo se i o masovnom odlasku Albanaca sa Kosova, jer je prema poslednjim procenama Kosovo, samo u poslednjih nekoliko meseci, napustilo oko 40.000 stanovnika. Sadri Ferati iz Demokratskog saveza Kosova kaže građani koji napuštaju Kosovo u potrazi za, kako kažu, boljim životom neće svoje problem rešiti migracijom jer je velika dilema da li će tamo dobiti nešto.

Zamolio bih sve, što se tiče te tačke da imamo koncenzus da objasnimo građanima, da je moguće ako se više radi da ovde ima perspektive. Vlada je tek formirana tačnije pre mesec dana, i ljudi na izlasku, kažu da idu zbog Vlade. Zar su za mesec i po dana oni su očekivali da će da se zaposli oko 20, 50 ili 100 000 ljudi, to nije realno”, kazao je Ferati.

Današnjoj sednici nisu prisustvovali poslanici Srpske liste, zbog toga što je premijer Isa Mustafa pre dva dana smenio ministra za zajednice i povratak u kosovskoj Vladi Aleksandra Jablanovića.

XS
SM
MD
LG