Linkovi

Ko je pobednik treće debate? Zavisi koga pitate...


Ko je pobedio u debati?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Širom SAD, od novinskih redakcija, preko kancelarija do dnevnih soba i barova, Amerikanci su pratili predsedničku debatu. Prema anketi gledalaca koju su sproveli CNN i agencija ORC, 52% gledalaca smatra da je Hilari Klinton pobednik debate, dok 39% smatra da je bolji nastup imao Tramp.

Treća i poslednja debata predsedničkih kandidata, kao i prethodne dve, izazvala je mešovite reakcije. Pristalice Hilari Klinton smatraju da je ona dominantna, dok su glasači Donalda Trampa izražavali zadovoljstvo njegovim nastupom.

“Mislim da je ovo bila najbolja od tri debate. Oboje su dali sve od sebe. Mislim da je prvi put bar deset odsto onoga što je Tramp govorio imalo smisla. Mislim da je u pravu kada je reč o trgovini, tu moramo da nadjemo rešenje. A Hilari je bila u top formi. Mislim da se konačno suprotstavila nasilniku sa kojim ima posla, mislim da je bila poštena i iskrena, ponašala se predsednički”, izjavio je Džoi Debenedeto koji je pratio debatu u Njujorku.

"Nema sumnje da Donald nije tako rafiniran kao Hilari jer ona je tako dugo u politici. Ali to je ono što volim kod njega, što govori iz srca… Ako ga izazovete on uzvraća napad i meni se dopada taj pristup. Mislim … to je Amerika”, kaže Lanan Koks, pristalica Donalda Trampa iz Kentakija.

Posle debate, veliki publicitet je izazvalo Trampovo odbijanje da kaže da će prihvatiti rezultate izbore kakvi god oni bili.

“On će prihvatiti ishod izbora, mora da ga prihvati i to je jednostavno tako. Ali mislim da je hteo da kaže da, baš kao što je bio slučaj sa Alom Gorom, ako ne bude smatrao da su izbori pošteni i ako bude imao pravnu osnovu da ih ospori, on će dovesti u pitanje rezultate”, ističe Džef Sešns, republikanski senator i savetnik Donalda Trampa.

Demokrate upozoravaju da je Tramp ugrozio integritet izbornog procesa u SAD.

“Putovala sam svuda po svetu govoreći o načinu na koji mi održavamo izbore. Mi smo primer čitavom svetu i mislim da je sramno da jedan predsednički kandidat podriva našu demokratiju”, kazala je Dona Brazil, predsednica Demokratskog nacionalnog komiteta.

Analitičari smatraju da je Tramp bio uzdržaniji nego u prethodnim debatama, i uspeo da sačuva pribranost i koncentraciju u prvih pola sata debate, ali je, kako je vreme odmicao, počeo da se raspravlja sa bivšom državnom sekretarkom. Stručnjaci takodje ističu da je Trampu ostalo malo vremena da pridobije još neopredeljene birače.

“Donald Tramp pred sobom ima mnogo strmiji put od Hilari Klinton. U ovom trenutku, ona ima pobedu u rukama i zadatak da je ne prokocka. A razlog je što je šest nedelja posle konvencije Tramp po mom mišljenju gubio vreme napadjući Mis Univerzuma, medije, napadajući sve osim pitanja gde je ona zaista ranjiva. Ono što Hilari sada treba da uradi je da dokaže da je stabilna osoba na kormilu zemlje, neko kome možete verovati”, ističe Robert Lerman, profesor Javnih komunikacija na Američkom univerzitetu.

Ipak nisu svi Amerikanci bili zadovoljni jednim ili drugim kandidatom.

“Ovo su izbori gde birate manje zlo, osim ako niste vatrena pristalica Hilari ili Trampa. Svako ko se nalazi negde u sredini uopšte nije srećan zbog opcija koje imamo", kaže neopredeljeni birač Alana Konti.

Od kada su debate počele u septembru, Klinton je izgradila solidnu prednost u anketama. Birači će konačnu odluku doneti u novembru.

XS
SM
MD
LG