Linkovi

Ko drži ključeve buduće vlasti u Beogradu?


(AP Photo/Darko Vojinovic)

U nedelju se u Beogradu održavaju izbori za skupštinu grada i to će biti prava prilika da vladajuća koalicija odmeri snage sa opozicijom, koja već tradicionalno ima dobro uporište u glavnom gradu. U čemu je važnost ovih izbora, šta oni znače za vlast, šta za opoziciju i ko drži ključeve buduće vlasti u Beogradu?

Nikada izbori u Beogradu nisu bili nevažni - tako i ovi koji treba da se dogode u nedelju imaju sve atribute prelomnih i ključnih izbora, sa velikim ulozima i velikim očekivanjima. I iako ne postoji ni zrno sumnje u to da će SNS osvojiti najviše glasova Beograđana, to ipak nije dovoljno da se, samo par dana pred izbore, sa sigurnošću kaže ko će sesti u fotelju gradonačelnika u Starom dvoru.

"I formalno, i neformalno gradonačelnik Beograda je, po moći, po opsegu finansija koje kontroliše drugi ili treći čovek u državi. Drugo, reč je o trećini biračkog tela u Srbiji. Treće, eventualna pobeda, ili poraz nečiji na izborima znači da to, kao kula od karata se prenosi na celu Srbiju. To je ta vrsta pelcera", kaže Cvijetin Milivojević iz agencije Pragma.

Kada govori o tome zbog čega je Aleksandru Vučiću važna pobeda na svim, a pogotovu na beogradskim izborima, istraživač Birodija Zoran Gavrilović uvodi u priču i takozvani spoljni faktor, a pre svega očekivanja Brisela o lidera SNS-a i predsednika države.

"Beogradski izbori jesu alat Vučiću da nahrani svoje članstvo, jer on ulazi u fazu donošenja odluka oko Kosova, oko politike prema Rusiji, donošenja odluke o odnosu prema Dodiku", smatra Gavrilović.

"Ovde u Beogradu ima i dodatni razlog da se potrudi - kao što znate, Beograd je njemu bio neosvojiva tvrđava. On se jednom na neposrednim izborima za gradonačelnika kandidovao u ime Srpske radikalne stranke. I izgubio je, doduše tesno, od pokojnog Nenada Bogdanovića iz Demokratske stranke. I dva puta na ovim, takozvanim posrednim izborima za gradonačelnika, odnosno na izborima za Skupštinu Grada Beograda je gubio praktično od Dragana Đilasa", podseća Milivojević.

Po nekim računicama, ključ ovih izbora u Beogradu je u rukama Aleksandra Antića i SPS-a, i kako smatra analitičar Cvijetin Milivojević, to je i razlog što je Vučič isključivo Ivici Dačiću dozvolio da solira u kampanji i pokušava da vrati svoje stare birače jakim nacionalitičkim porukama.

"Bez ulaska koalicije SPS-Jedinstvena Srbija u budući gradski parlament, teško bi vladajuća koalicija, onaj deo koalicije koji čini SNS, formirala vlast. Ne sumnjam da bi oni pokušali i bez socijalista, time što bi kupovali deo opozicionih, kao što su do sada radili. Ali bi to bilo dosta teško", kaže Milivojević.

Možda i više nego naprednjacima i socijalistima, čini se da je opoziciji izuzetno stalo do dobrog rezultata na predstojećim izborima. Potpuno razvlašćena na svim nivoima, i bez prisustva u vodećim medijima, opozicija računa da bi se osvajanjem Beograda vratila na političku scenu.

"Ovo je šansa za opozociju - sa jedne strane da postane faktor. Realno, sada opozicija, kada pogledate istraživanja javnog mnenja, kada pogledate ideološke profile, kada pogledate njihove finansije, kada pogledate koliko ih ima u medijima, koliko su ignorisani - oni trenutno nisu akteri koji mogu da utiču, odnosno koji diktiraju teme. Jer je jako bitno, u sferi politike, u sferi javnog, ko nameće teme. Trenutno, u Srbiji teme nameće Vučić, SNS, i njegovi mediji", ističe Gavrilović.

Svi, dakle, imaju neke svoje računice i interese koji zamagljuju političku scenu biračima. A uloga birača završiće se već u nedelju izlaskom na glasačka mesta. Nakon toga, na scenu stupaju političke elite koje će, umesto njih doneti odluku ko će, kako i pod kojim uslovima voditi glavni grad u naredne četiri godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG