Linkovi

Ključna nedelja za Grčku


Grčka i njeni evropski kreditori su se, prema izveštajima, dogovorili o potrebi da se brzo postigne sporazum o finansijskoj pomoći u zamenu za reforme.

Atina je u medjuvremenu propustila rok koji je sama sebi odredila za postizanje sporazuma kojim bi se “otključala” strana novčana pomoć.

Grčka i kreditori EU su po svemu sudeći postigli dogovor – ali nema razloga za slavlje. Jednostavno su se dogovorili o potrebi da se postigne brzi sporazum dok se pregovori nastavljaju.

To je fraza koju smo čuli i ranije ali ova nedelja bi zaista mogla da bude presudna za Grčku.

Atina mora da u petak plati MMF-u 300 miliona evra – što je tek prva od četiri isplate koje treba da obavi u naredne dve nedelje.

Primetni su znaci nervoze – evro je doživeo mali pad u odnosu na dolar na početku nove nedelje.

Medjutim, Jan Rendolf, direktor za procenu rizika u kompaniji IHS Global Insajt kaže da je izlazak Grčke iz evrozone, čega se svi plaše, i dalje daleka mogućnost.

"Izlazak Grčke iz evrozone bi zahtevao donošenje brojnih odluka sa obe strane, morale bi da se prodju odredjene faze tog procesa i još nismo u toj situaciji. Mislim da bi pre došlo do urušavanja na političkoj strani nego do prelivanja finansijske krize na druge zemlje. Grčka je praktično jedan istrošen, dogoreli požar kada se radi o širenju finansijske krize.”

Grčka je odredila nedelju kao rok za postizanje sporazuma o “kešu u zamenu za reforme.”

Kao i mnogi drugi rokovi, taj je došao i prošao – smatra se da postizanje dogovora i dalje zapinje oko reformi koje se odnose na penzije, kao i plate državnih službenika.

Konferencijski razgovor lidera Grčke, Francuske i Nemačke koji je obavljen kasno sinoć grčka vlada je opisala kao “konstruktivan”, a Angela Merkel i Fransoa Oland dobili su dodatnu priliku da razmotre tu temu na današnjem sastanku u Berlinu. Možda je utešna činjenica što su obe strane – uključujući i većinu gradjana Grčke – protiv njenog izlaska iz evrozone.

“Grčka vlada – odnosno Siriza – je dobila mandat da pregovara. Ako ne bude ostvarila taj dogovor, njen mandat je takodje u pitanju i osetiće se posledice u samoj Atini”, ističe Jan Rendolf.

Stručnjaci smatraju da će biti ozbiljnih posledica u Atini bez obzira kako se pregovori završe, ali još nije sasvim jasno kakva će biti efekat na ostatak evrozone i van nje.

XS
SM
MD
LG