Linkovi

Klizište u Avganistanu, stotine žrtava


Potraga za preživelima u pokrajini Badakšan
Potraga za preživelima u pokrajini Badakšan

Lokalne vlasti tvrde da je u pokrajini Badakšan nestalo blizu 300 kuća, dok se procene o broju žrtava kreću od nekoliko stotina do više od 2.000

Spasilačke ekipe i dobrovoljci u Avganistanu pretražuju ogromne naslage blata, u očajničkom pokušaju da pronađu preživele ili tela onih koji su stradali u velikom klizištu u udaljenoj oblasti na severoistoku zemlje.

Lokalne vlasti tvrde da je u klizištu, koje je izazvala snažna kiša, nestalo blizu 300 kuća u pokrajini Badakšan, dok se procene o broju žrtava kreću od nekoliko stotina do više od 2.000.

Nekoliko sati pre tog razornog klizišta, u istoj oblasti dogodilo se jedno manje, a strahovanja od novog pomeranja tla zakomplikovala su spasilačke napore.

Zvaničnici kažu da će zbog dubine blata na mestu gde se dogodilo klizište verovatno biti nemoguće da se izvuče još tela žrtava i da će ta oblast postati masovna grobnica.

Vlasti se sada preuismeravaju na obezbeđivanje dovoljnih zaliha hrane, vode i ostalih potrepština za hiljade ionih koji su raseljeni ili evakuisani zbog ove prirodne katastrofe.
XS
SM
MD
LG