Linkovi

Klinton u Kini o odbeglom aktivisti


Slepi kineski disident, Čen Guangčen u istočnoj Kini pre nego što je osuđen na kućni pritvor (arhiva)
Slepi kineski disident, Čen Guangčen u istočnoj Kini pre nego što je osuđen na kućni pritvor (arhiva)

Američka državna sekretarka Hilari Klinton otputovala je u Kinu, gde će imati razgovore na visokom nivou, za koje se očekuju da ostanu u senci sudbine slepog kineskog disidenta, koji je uspeo da pobegne iz kućnog pritvora i navodno se nalazi pod američkom zaštitom.

Klinton nije komentarisala slučaj Čena Guangčenga pre nego što je kasno sinoć napustila Vašington, ali je rekla novinarima da će ljudska prava biti jedna od tema razgovora.

"Konstruktivni odnosi uključuju i veoma iskrene razgovore o onim oblastima u kojima se ne slažemo, pa tako i o ljudskim pravima. U tom uverenju odlazim za Peking i svakako mogu da garantujem da ćemo razgovarati o svim nerešenim pitanjima – uključujući i ljudska prava", navodi Hilari Klinton.

Prethodno, predsednik Obama takođe je odbio da odgovara na pitanja o tome gde se nalazi Čen, za koga kruže glasine da je u ambasadi SAD u Pekingu.

"Svakako da sam čuo izveštaje o situaciji u Kini, ali neću davati izjave o tom pitanju. Ono što želim da naglasim, jeste da kad god se sastanemo sa Kinezima, pojavi se i pitanje ljudskih prava", izjavio je američki predsednik.

Vodeći američki diplomata u Istočnoj Aziji, Kurt Kembel stigao je u Peking u nedelju i očekuje se da će sa kineskim zvaničnicima razgovarati o Čenu pre redovnog godišnjeg Strateško-ekonomskog dijaloga, koji počinje u četvrtak.

Bob Fu je direktor grupe "ChinaAid" sa sedištem u SAD, koja je glavni izvor informacija o Čenu. Fu je juče rekao da američki i kineski zvaničnici rade na postizanju dogovora da Čen sa porodicom prebegne u SAD.

"Poslednje što sam čuo o Čenu jeste da SAD i Kina vode intenzivne diplomatske pregovore o njegovoj sudbini. I jedni i drugi žele prilično brzo rešenje, i pouzdano znam da su SAD vrlo nestrpljive da se to reši", ističe Fu.

On tvrdi da je Čen na bezbednom mestu, na lokaciji daleko od svoje kuće.

Advokat i aktivista, Čen je 2006. osuđen na četiri godine zatvora pošto je objavio dokumentaciju o zloupotrebama kineske politike koja se tiče ograničavanja broja dece u porodici. Od 2010. nalazio se u kućnom pritvoru.

Na video snimku objavljenom na internetu prošlog petka, Čen je detaljno opisao svoje i patnje svoje porodice, tokom godinu i po dana u kućnom pritvoru.

XS
SM
MD
LG