Linkovi

Klinton o "alarmantnim potezima" Trampa


Hilari Klinton na ceremoniji dodele nagrada
Hilari Klinton na ceremoniji dodele nagrada

Bivša državna sekretarka Hilari Klinton upozorila je u petak u Vašingtonu da će odluka Donalda Trampa o smanjenju fondova za međunarodnu pomoć, biti katastrofalna za žene širom sveta.

Hilari Klinton je govorila na ceremoniji dodele nagrada koje nose njeno ime. Domaćin ceremonije bio je Institut za žene, mir i bezbednost Univerziteta Džordžtaun.

U govoru o međunarodnoj ulozi žena, Klintonova je prokomentarisala odluku Trampove administracije da oživi takozvanu “politiku Meksiko Sitija” – kojom se zabranjuje da američki novac odlazi na račun međunarodnih organizacija koje podržavaju abortus ili o njemu daju informacije. Takvu odluku Klinton ocenjuje kao “alarmantan potez” u američkoj politici.

Videli smo da ima koraka napred u vezi sa tim od konferencije Ujedinjenih nacija o položaju žena u Pekingu 1995. Ali, moram da napomenem da sad vidim signale koji bi sve nas trebalo da alarmiraju. Ova administracija predložila je smanjenje sredstava za međunarodno zdravstvo, razvoj i diplomatiju – i to će biti veliki udarac za žene i decu i kobna greška za našu zemlju.

Komentarišući aktuelnu politiku, Klintonova je rekla da je ključno pitanje da li će SAD voditi svet, ili će ih drugi ostaviti iza sebe.

XS
SM
MD
LG