Linkovi

Klinton, Obama - osobe kojima se Amerikanci najviše dive


Američki predsednik Barak Obama i demokratska predsednička kandidatkinja Hilari Klinton na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji, 27. jul 2016.
Američki predsednik Barak Obama i demokratska predsednička kandidatkinja Hilari Klinton na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji, 27. jul 2016.

Hilari Klinton je možda izgubila izbore, ali je i dalje žena kojoj se Amerikanci najviše dive. Klinton već 15 godina uzastopno drži to mesto na Galupovoj listi najobožavanijih Amerikanaca.

Od svih ispitanika, 12 odsto je glasalo je na predsedničkim izborima za bivšu demkoratsku kandidatkinju. Klinton je 21 put odnela titulu osobe kojoj se najviše dive, više od bilo koje druge žene.

Na drugom mestu obožavanih žena, nalazi se prva dama Mišel Obama sa 8 odsto.

Na listi se takođe nalaze nemačka kancelarka Angela Merkel, Opra Vinfri, Elen Dedženeres, kraljica Elizabeta, aktivistkinja za ljudska prava Malala Jusafzai, bivšta državna sekretarka Sjedinjenih Država Kondoliza Rajs, senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren i bivša guvernerka Aljaske, Sara Pejlin.

Što se tiče mušaraca, na prvom mestu je predsednik Barak Obama. Galup navodi da je Obamu izabralo 22 odsto ispitanika, dok je novoizabranog predsednika Donalda Trampa odabralo 15 odsto, te se našao na drugom mestu liste muškaraca kojima se Amerikanci najviše dive. Ovo je deveti put da je Obama na vrhu liste.

Ta istraživačka organizacija ističe da su aktuelni predsednici obično i oni kojima se ljudi najviše dive, ali da postoje i izuzeci kao što je npr. 2008. Obama dobio više glasova od Džordža Buša mlađeg.

Ostatak liste 10 muškaraca kojima se Amerikanci najviše dive čine papa Franja, senator iz Vermonta Berni Sanders, Bili Grejem, Bil Klinton, izraelski premijer Benjamin Netanjahu, Dalaj Lama, Bil Gejts i novoizabrani potpredsednik Sjedinjenih Država Majk Pens.

XS
SM
MD
LG