Linkovi

Klimatske promene menjaju i migraciju ptica


Hiljade ptica selica koje obično lete u Afriku tokom hladnijih meseci su sada izabrale Izrael za svoju krajnju destinaciju. Ornitolozi ističu da su za to krive klimatske promene, a da je ljudski kontakt sa raznim vrstama prica sada važniji nego ikada pre.

Na hiljade ždralova je stiglo u izraelsku Dolinu Hula, i umesto da nastave put ka afričkim ravnicama, one su ostale u toj močvari, koja će im biti privremeni dom tokom zime. Razlog? Ekolozi krive klimatske promene.

Šej Agmon, koordinator za ptice u parku Agamon Hula, gde radnici nadziru i hrane ptice, kaže da su sve veće suše Africi oterale razne vrste u ovaj park sa bujnijim rastinjem i hladnijom klimom.

“Sve vrste ptica koje pokušavaju da stignu do Afrike sa severozapada, iz centralne i istočne Evrope i iz zapadne Azije, moraju da prođu ovuda i obično bi tu napravile kratku pauzu da dobiju na kilaži, sakupe hranu i steknu više snage. Danas su pustinje mnogo dalje i veće nego što su bile”.

Profesor zoologije Josi Lešem sa Univerziteta u Tel Avivu kaže da ova promena u migraciji direktno pogađa poljoprivrednike.

“Ove male price, one odlaze u polja u Evropi i jedu insekte koji su štetni za useve. Ako one nisu tamo, poljoprivrednici moraju da koriste više pesticida. Ako koristite više pesticida, treba vam više novca, i onda ne ubijamo samo ptice, već ubijamo i ljude”.

Šej Agmon kaže da to što se ptice sele sve više na sever, znači da ljudi moraju da prezumu značajniju ulogu.

“Od sada će svaki aspekt očuvanja prirodne srdine biti u rukama ljudi. Moraćemo stalno na to da mislimo. Bićemo odgovorni za zdravlje i dobrobit svih vrsta oko nas”.

Agmon dodaje da je od 1950-ih broj ptica koje radije ostaju u Izraelu do kraja marta, značajno porastao.

XS
SM
MD
LG