Linkovi

Put do budućnosti bez fosilnih goriva


Globalni lideri na klimatskoj konferenciji u Parizu
Globalni lideri na klimatskoj konferenciji u Parizu

Dogovor o klimatskim promenama koji je postignut u Parizu smanjiće emisiju štetnih gasova kako bi se izbegle katastrofalne posledice globalnog zagrevanja

Iako je sporazum dobrovoljan i nije uspeo da, kao što su naučnici tražili, garantuje ograničenje emisije gasova da bi se zagrevanja planete držalo ispod dva Celzijusova stepena u odnosu na predinustrijski nivo, njime se ipak pruža putokaz ka jačim merama, uz podršku privatnih investitora.

Nauka je u srcu novog dogovora po kojem se države obavezuju da zajedno rade na smanjenju emisije štetnih gasova na nulu, kaže Niklas Hon u razgovoru za Glas Amerike putem Skajpa.

Dogovor u suštini glasi: „ovo je kraj ere fosilnih goriva, i to moramo brzo da uradimo.“

Ali planovi koji su predstavljeni u Parizu nisu sasvim ostvarili taj cilj – iako ključne odrebe u sporazumu predvidjaju sve veće obaveze tokom vremena.

Broj jedan: ovaj dogovor zahteva od svih država da izvrše popis zagađivača atmosfere. To se nikad nije desilo ranije. Broj dva: moraju da nadgledaju emisiju ugljenika i podele tu informaciju sa svetom. To sve podleže standardizovanim merama i nadzoru i verifikaciji od starne stručnjaka“, kaže Bob Dins iz Saveta odbrane prirodnih resursa.

Zemlje učesnice će se vratiti posle pet godina da analiziraju rezultate. Medjutim, dogovor je dobrovoljan i zasnovan na poverenju. Fosilna goriva čine 80 odsto svetske upotrebljive energije. Trenutno, obnovljiva energija nije realistična zamena za jeftinu naftu i gas, naručito u zemljama u razvoju, kaže Džef Holmsted iz američke advokatske kancelarije „Brejsvel i Džulijani.“

„Veoma je važno, naručito u Aziji, da se ljudi izvuku iz siromaštva, da im se daju iste prednosti koje mi uživamo u našoj zemlji danas. No, izazov je pronaći način da to uradimo bez povećanja emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.“

Holmsted kaže da bi odredjivanje cene koju kompanije moraju da plate za otpuštanje ugljenika, kao i podrška čistijim izvorima energije od strane finansijskih institucija, gradova i privatnih korporacija - dala svima jednake šanse. Koosnivač Majkrosofta Bil Gejts je obećao takvu podršku u Parizu a pridružilo mu se još 28 privatnih investitora.

„Pokrenuli smo „Koaliciju za energetski proboj.“ To je svetska privatna investiciona grupa koja će preduzeti rizike da bi omogućila kompanijama da inovacije iz laboratorije iznesu na tržište, i koja će se fokusirati na nove kompanije koje će rešenja u domenu emisije ugljenika podići na viši nivo.“

Posmatrači u Parizu kažu da novi dogovor nije savršen, ali da je napredak postignut.

„On nam pruža sredstva da krenemo sa radom danas, postanemo bolji sutra i radimo na tome koliko god je potrebno“, ističe Dins.

Zemlje učesnice konferencije će se sastati u aprilu da bi potpisale klimatski sporazum.

XS
SM
MD
LG