Linkovi

"Dokument o Rusiji nije procureo iz obaveštajnih izvora"


Direktor američkih obaveštajnih službi Džejms Kleper

Direktor američkih obavještajnih službi Džejms Kleper rekao je novoizabranom predsedniku Donaldu Trampu da obaveštajna zajednica nije autor dokumenta, u kojem se tvrdi da je Rusija prikupila kompromitujuće informacije o Trampu.

Digitalni medijski vebsajt BuzzFeed na internetu je postavio, kako se navodi, celokupni dosije, u kojem se iznose tvrdnje o Trampovom neprimerenom ponašanju tokom posete Moskvi i o tome da je ruska vlada godinama "pripremala, podržavala i pomagala Trampu."

Kleper je naveo u saopštenju u sredu da je rekao novoizabranom predsedniku da obaveštajna zajednica nije donela nikakve zaključke da su informacije pouzdane, te da je naglasio Trampu da ne veruje da je dokument "procurio" u javnost iz obaveštajnih izvora. Kleper je dodao da je njegova obaveza da osigura da zvaničnici imaju što je moguće potpuniju sliku o pitanjima koja bi mogla da utiču na nacionalnu bezbednost.

Tramp je u poruci na Tviteru potvrdio razgovor sa Kleperom, tvrdeći da je direktor obaveštajnih agnecija odbacio "lažni i izmišljeni izveštaj koji je ilegalno u opticaju. "Izmišljene, lažne činjenice", tvitovao je Tramp koji je prošlog petka primio pregled nepotkrepljenih informacija, dok je istovremeno brifovan o navodnom ruskom mešanju u američke predsedničke izbore. Predsednik Barak Obama je dobio iste informacije prošle nedelje.

Tramp je tvrdnje iz izveštaja odbacio i na prvoj konferenciji za novinare od pobede na izborima, koja je održana u sredu. Informacije da Moskva ima kompromitijuće informacije o budućem američkom lideru, demantovao je i portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

XS
SM
MD
LG