Linkovi

Klaper: Votergejt bledi u odnosu na Trampove afere


Bivši direktor Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper
Bivši direktor Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper

Bivši direktor Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper izjavio je da je afera Votergejt iz 1970-ih počela da „bledi“ u poređenju sa optužbama o tajnim dogovorima predizborne kampanje predsednika Trampa i Rusije.

Klaper je u govoru u Nacionalnom pres klubu u Kanberi u Australiji opisao kako se Rusija u prošlosti mešala u američke predsedničke izbore, ali kako je rekao, 2016. trud je bio “bez presedana po neposrednosti i agresivnosti”.

Govoreći o navodnim tajnim vezama Trampove kampanje i Rusije, Klaper je rekao da ne zna da li su optužbe tačne, dodavši da će se to saznati.

Upad u sedište Demokratskog nacionalnog komiteta 1972. godine u hotelu Votergejt, i naknadno prikrivanje dokaza, doveli su do ostavke bivšeg američkog predsednika Ričarda Niksona 1974.

Klaper je ovo izjavio dan pred početak svedočenja bivšeg direktora Federalnog istražnog biroa Džejmsa Komija, koji će sutra pred senatskim komitetom za obaveštajna pitanja odgovarati na pitanja u vezi sa optužbama o mogućem dosluhu Trampove kampanje i Rusije.

To će ujedno biti Komijevo prvo javno obraćanje od kada ga je Tramp razrešio dužnosti 9. maja.

XS
SM
MD
LG