Linkovi

Napad OVK na granici Makedonija-Kosovo


Policijsko oklopno vozilo u Makedoniji na putu kad severnom graničnim prelazu ka Kosovu, 21. april 2015.
Policijsko oklopno vozilo u Makedoniji na putu kad severnom graničnim prelazu ka Kosovu, 21. april 2015.

Makedonska policija saopštila da je od oko 40 ljudi koji su nosili uniforme raspuštene etnički albanske Oslobodilačke vojske Kosova, napali policijsku postaju u Gosincu na granici sa Kosovom.

Predstavnik makedonske policije Ivo Kotevski je naveo da je OVK, koja je očigledno rano jutros ušla sa Kosova, na kratko zarobila četvoricu makedonskih policajaca i preuzela kontrolu nad postajom oko 30 kilometara severno od Skoplja.

Nema izveštaja o eventualnim žrtvama, a policajci su pušteni posle pola sata.

Kotevski je opisao taj incident kao "veoma ozbiljan" i istakao da je Makedonija bila "meta terorističkog napada".

Fotograf agencije Asošijeted pres u blizni Gosinca, je rekao da je situacija danas popodne bila mirna i da se nekoliko policijskih transportera uputilo ka graničnoj postaji. Reporterima nije bio dozvoljen pristup.

Predstavnik kosovske policije Baki Kelani je rekao da su makedonske vlasti informisale kosovsku policiju o incidentu, ali je ukazao da nije mogla da bude potvrdjena nikakva umešanost kosovske strane.

Predstavnik NATO snaga na Kosovu je rekao da je tim snagama poznat pomenuti izveštaj, ali nije mogao da potvrdi nikakve sumnjive aktivnosti tokom noći.

U Makedoniji je u toku velika politička kriza, jer levičarski opozicionari optužuju konzervativnu vladu da je odgovrna za skandal masovnog prisluškivanja.

XS
SM
MD
LG