Linkovi

Kipčogi za istoriju - maraton za manje od dva sata


Elijut Kipčogi slavi posle istorijske trke u Beču (Foto: AFP)

Kenijski maratonac Elijud Kipčogi ušao je u istoriju atletike kada je u subotu postao prvi čovek, koji je istrčao maraton za manje od dva sata. Kipčogi je pomerio granice ljudskih mogućnosti ostvarivši rezultat za koji su mnogi verovali da neće biti dostignut u narednih nekoliko decenija, pa čak ni uopšte.

Uz pomoć 41 vrhunskog atletičara, koji su poslužili kao tim "zečeva" (trkača koji pomažu da se održi ritam prim. aut), a koji su se tokom trke smenjivali u toj ulozi, olimpijski šampion i svetski rekorder trčao je 20 sekundi brže od magične brojke i završio trku na 42 kilometra i 195 metara za jedan sat, 59 minuta i 40 sekundi.

Stručnjaci i ljubitelji atletike smatraju Kipčogijev rezultat najvećim ostvarenjem u atletici od kada je Britanac Rodžer Banister pre 65 godoina (1954) trčao jednu milju ispod 4 minuta, dok ga je sam Kipčogi uporedio sa sletanjem na Mesec.

"Danas smo otišli na Mesec i vratili se na Zemlju! Nemam reči koliku sam podršku dobio iz svih krajeva sveta", rekao je 34-godišnji Kenijac.

Međunarodna atletska federacija (IAAF) neće međutim priznati Kipčogijev rezultat kao svetski rekord, jer nije postignut tokom zvanične takmičarske trke, a korišćeni su i "zečevi", koji su se smenjivali. Zavničan svetki rekord ostaje Kipčogijev rezultat na Berlinskom maratonu 16. septembra 2018. godine, kada je stazu istrčao za 2 sata, 1 minuta i 39 sekundi.

Ipak, predsednik IAAF Sebastijan Kou, rekao je da se zalaže za ovakve događaje i da smatra da nije veliki problem što svetska atletska organzijacija ne priznaje rezultat.

Trku je organizovala i finasirala britanska hemijska komapnija INEOS i nazvana je "INEOS 1.59 izazov", a bio je to drugi Kipčogijev pokušaj da sruši barijeru od dva sata, pošto je pre dve godine u Monci zakasnio 26 sekundi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG