Linkovi

Kineski rast proizvodnje usporio u septembru


Radnik u fabrici u Lianjungangu u kineskoj istočnoj pokrajini Điangsu, 14. septembra 2018.

Rast u sektoru proizvodnje u Kini oslabio je u septembru oštrije nego što se očekivalo, što navodi na zaključak da su tarife koje su uvele SAD počele da izazivaju snažniji uticaj na drugu najveću ekonomiju sveta.

Zvanični indeks PMI, koji je objavio Nacionalni biro za statistiku u nedelju, pao je na sedmomesečni minimum od 50,8 u septembru sa 51,3 u avgustu, ali se zadržao na granici preko 50 poena koji odvraja rast od ekonomske kontrakcije u periodu od 26 meseci u nizu.

Nove porudžbine za izvoz, što je indikator budućih aktivnosti, u kontrakciji je već četvrti mesec zaredom, sa padom podindeksa na 48,0 sa avgustovskih 49,4.

Nove tarife

SAD i Kina uveli su nove tarife jedni drugima na robu 24. septembra, što je poslednja eskalacija u sporu zaštićene trgovine između dve svetske najveće ekonomije. Vašington je zapretio čak i novim merama, kojim bi uveo takse na praktično svu robu koja se iz Kine prodaje u Sjedinjenim Državama.

I dok su se kineski zvanični podaci o izvozu pokazali kao iznenađujuće elastični do sada, mnogi analitičari veruju da su kompanije požurile da pošalju isporuke u SAD kako bi predupredile nove i nove ture tarifa, povećavajući rizik od naglog pada jednom kada mere budu zaista uvedene. Sve dublja kriza izvoznih naloga može biti potvrđujući putokaz za tu teoriju.

Kineski gradovi i pokrajine čija je privreda orijentisana na izvoz pokazuju napregnuće. Guangdon, kineska najveća pokrajina kada je domaća proizvoda u pitanju, izvestila je o padu izvoza za prvih ostam meseci u poređenju sa istim periodom lane.

Zahtevi za izvoz u Kini počeli su da opadaju pre nego što je izbio trgovinski rat sa SAD, zbog višegodišnjeg sloma rizičnijeg kreditiranja koji je počeo da tera kompanije na veće troškove zaduživanja.

Rast novih investicija pao je na rekordno nizak nivo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG