Linkovi

Kineski program "Jedan pojas, jedan put" - forma ili suština


Kineski predsednik Ši Đinping na otvaranju foruma "Jedan pojas, jedan put" u Pekingu, 14. maja 2017.
Kineski predsednik Ši Đinping na otvaranju foruma "Jedan pojas, jedan put" u Pekingu, 14. maja 2017.

Kina je nedavno pokrenula globalnu ekonomsku inicijativu pod nazivom “Jedan pojas, jedan put” koja je dobila ime po drevnom Putu svile – odnosno putu za trgovinsku razmenu koji je povezivao Kinu i centralnu Aziju sa ostatkom sveta. Kineski predsednik Ši Đinping kaže da je cilj inicijative “Jedan pojas, jedan put” da promoviše međunarodnu saradnju, ali bivši američki zvaničnici i neki biznismeni zabrinuti su da vrata Kine nisu otvorena onoliko koliko tvrdi da jesu.

Kineski plan je da gradi luke, pruge, puteve i drugu infrastrukturu širom Azije, Afrike i Evrope.

Na nedavnom samitu održanom u Pekingu, kineski predsednik Ši Đinping istakao je da bi ta globalnu inicijativu bila od obostrane koristi za zemlje i kompanije koje budu učestvovale u njoj.

Ali neki dovode u pitanje prave kineske namere. Jedna od njih je bivša američka predstavnica za trgovinu, Šarlin Barševski.

“Kina je zaustavila proces ekonomske reforme i otvaranja i umesto toga implementirala bujicu mera koje donose prihode samo jednoj strani, koje su krajnje komercijalne i diskriminišu Sjedinjene Države i strane kompanije", kaže Barševski.

Zbog trenutne poslovne klime, Kina više nije najpoželjnija destinacija za finansijska ulaganja sve većeg broja stranih kompanija. To je rezultat najnovijeg istraživanja Američke privredne komore u Kini, na čijem je čeku Vilijam Zarit.

“Neke kompanije su počele sa razmatranjem drugih zemalja u Aziji, jugoistočnoj Aziji, a neke kompanije su se okrenule severnoj Americi, gde su energetski troškovi mnogo niži, a radna snaga možda ne igra toliko važnu ulogu u proizvodnji, već su zakon i tranparetnost najvažniji”, ističe Zarit.

Neki ipak ističu da Kina više ne zavisi od stranog kapitala i tehnologije kao što je to nekada bio slučaj, te da je manje brine što se firme povlače sa njenog tržišta. Određeni analitičari kažu da smanjenje investicija može da se objasni represivnom politikom Pekinga, što može da košta Kinu.

“Kina već ima ogromno prisustvo na svetskoj ekonomskoj sceni, tako da ne predviđam neku katastrofu, samo mislim da će se smanjiti rast i da neće biti toliko snažan u narednoj deceniji”, smatra Ted Moran, ekonomista Petersonovog instituta za međunarodnu ekonomiju.

I dok je predsednik Ši promovisao ideju inkluzivnosti na samitu “Jedan pojas, jedan put”, neke američke kompanije ostaju zabrinute da je više reč o formi nego o suštini.

XS
SM
MD
LG