Linkovi

Putin i Ši pozvali na zamrzavanje raketnih proba Pjongjanga


Predsednik Vladimir Putin, u sredini, tokom sastanka sa predsednikom Kine Ši Đinpingom, tokom sastanka u Kremlju, 4. jula 2017. godine. Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, je desno. (Mikhail Klimentyev/Pool Photo via AP)

Rusija i Kina saglasile su se o potrebi da se zamrzne nuklearni i raketni program Severne Koreje, ali uz paralaleno zamrzavanje zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje.

Nekoliko sati pošto je Pjonjang objavio da je lansirao novi projektil, ruski predsednik Vladimir Putin objavio je da će zajedno sa kineskim kolegom Ši Đinpingom “energično promovisati” plan o suzbijanju severnokorejske nuklearne pretnje.

“Dogovorili smo se da nađemo rešenje za korejsko pitanje na osnovu ruskog programa “korak po korak” kao i kineske idejeo paralelnom zamrzavanju nuklearnih aktivnosti Severne Koreje i zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje, kazao je Putin na konferenciji za novinare posle susreta dvojice lidera u Moskvi.

Kasnije ove nedelje, SAD, Južna Koreja i Japan održaće trilateralni susret na marginama samite G20 u Hamburgu kome bi trebalo da prisustvuju i lideri Rusije i Kine.

Šijeva poseta Rusiji održana je usred rastućih tenzija u odnosima SAD i Kine izazvani anksioznošću po pitanju severnokorejskog lansiranja raketa. Poslednja testirana raketa letela je više i dalje od ranije testiranih.

Izražavajući dobrodošlicu Šiju Putin je rekao da će se fokusirati na ekonomska i međunarodna pitanja.

Pre nego što je stigao u Moskvu u ponedeljak, Ši je upozorio predsednika SAD Donalda Trampa da "neki negativni faktori" štete odnosima SAD i Kine, dok tenzije rastu zbog američkog razarača koji je prošao kroz teritorijalno more pokraj ostrva koje Kina smatra za svoje u Južnom kineskom moru.

Tramp, Putin i Ši prisustvovaće samitu Grupe 20 u Nemačkoj kasnije ove nedelje. Putin i Tramp će se po prvi put sastati tamo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG