Linkovi

Kineski predsednik Ši dobio novi petogodišnji mandat lidera partije


Kineski predsednik Ši Đinping stiže na otvarajući sesiju kineskog 19. partijskog kongresa u Velikoj narodnoj dvorani u Pekingu, 18. oktobra 2017.
Kineski predsednik Ši Đinping stiže na otvarajući sesiju kineskog 19. partijskog kongresa u Velikoj narodnoj dvorani u Pekingu, 18. oktobra 2017.

Predsednik Kine, Ši Đinping, formalno je u sredu izabran da služi drugi petogodišnji mandat na mestu lidera Komunističke partije Kine.

Ši (64) je stajao rame uz rame sa pet novih članova vladajućeg Stalnog komiteta Politbiroa u pekinškoj Velikoj narodnoj dvorani, nakon što ga je izabrao Centralni komitet. Među novim članovima je i Žao Leđi, koji je preuzeo Komisiju Centralnog komiteta za disciplinsku inspekciju od Wanga Kvišana, koji vodi Šiovu antikorupcijsku kampanju.

Uz Šija, jedini koji je ostao u Politbirou iz prethodnog saziva je premijer Li Kekvijang (62). Drugo članovi su takođe stariji od 60 godina, što ostavlja partiju bez očiglednih naslednika, kada se Šijev mandat bude okončao 2022. godine. Analitičari kaži da nepostojanje jasnog naslednika možda sugeriše da bi Ši mogao da ostane na vlasti i nakon 2022.

Šijev novi mandat je bio neminovni rezultat, posebno nakon što je njegovo ime uvršćeno u Ustav Komunističke partije ranije ove nedelje na završnoj sedenici kongresa partije, koji se održava jednom u pet godina. Njegovo ime je treće među kineskim liderima koji imaju status ikone, uz Mao Cedunga, oca osnivača komunističke Kine i Deng Saopinga, čije su ekonomske reforme dovele Kinu do sadašnjeg statusa globalne ekonomske sile.

Koncept koji nosi Šiovo ime ("Ši Đinping kroz socijalizam sa kineskim karakteristikama za novo doba"), stavlja Komunističku partiju u prvi plan svakodnevnog života u Kini, od nagledanja ekonomije i nacionalne bezbednosti, do moralnog vođstva za njene građane.

XS
SM
MD
LG