Linkovi

Kineski predsednik otvorio partijski nacionalni kongres


Tuo Zen, u centru pozadi, portparol 19. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine govori tokom konferencije za štampu u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, Kina, 17. oktobra 2017.

Kineski predsednik Ši Đinping rekao je u pozdravnom govoru,otvarajući nacionalni kongres Komunističke partije Kine, koji se održava dva puta u deceniji, da se njegova zemlja susreće i sa šansama, i sa izazovima.

Predsednik Ši rekao je pred više od 2.000 delegata okupljenih u Velikoj dvorani naroda u sredu, da Kina ulazi u "novu eru socijalizma sa kineskim karakteristikama". Obećao je da će Peking omogućiti više tržišno orijentisanih reformi svoje ekonomije, ali i da če vlada igrati veću ulogu u rukovođenju firmama koje su u državnom vlasništvu.

"Perspektiva je svetla, ali izazovi su takđe ozbiljni", rekao je Ši delegatima.

On je takođe obećao da će nastaviti agresivne antikoruptivne napore, koji doveli do broja od milion kažnjenih zvaničnika Komunističke partije tokom predsednikovog petogodišnjeg mandata.

Predsednik Ši, jedan od najmoćnijih lidera u modernoj kineskoj istoriji, trebalo bi da prema očekivanjima dobije drugi petogodišnji mandat na poziciji lidera partije, tokom kongresa koji će trajati nedelju dana. Nekoliko novih partijskih lidera takođe će biti izabrano tokom kongresa, uključujući i nove članove vladajućeg Stalnog komiteta Politbiroa.

Ali, Vang Kvišang, najviši saradnik koji predvodi Šieve napored u borbi protiv korupcije, mogao bi da ostane u Politbirou uprkos činjenici da je dostigao tradicionalnu granicu za penzionisanje, što bi moglo da obezbedi teren za ostajanje predsednika Šia na vlasti i nakon što mu se završi drugi mandat 2022. godine.

Drugo merilo Šieve dominacije biće to da li je njegovo ime sadržano u partijskom ustavu pored imena Mao Cedunga, osnivača Komunističke partije, i Deng Saopinga, čije su ekonomske reforme dovele Kinu do sadašnjeg statusa globalne ekonomske sile.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG