Linkovi

Kineska policija privela novinara Glasa Amerike


Profesor Sun Venguang (arhivski snimak)

Novinar Mandarinskog servisa Glasa Amerike uhapšen je u Kini dok je pokušavao da uradi intervju sa profesorom koji je priveden pre dve nedelje tokom intervjua uživo za Glas Amerike.

Novinar Glasa Amerike Jibing Feng i honorarni saradnik Alen Ai privedeni su u gradu Jinan, provinciji Šandong, dok su pokušavali da intervjuišu profesora Sun Venguanga kroz vrata njegovog stana. Sun je Fengu govorio o detaljima hapšenja i zahvalio se Glasu Amerike što mu je dozvolio da javno iskaže svoje mišljenje.

Nadležni su nekoliko puta pokušavali da prekinu intervju, a zatim su naredili Fengu i njegovom kolegi da napuste zgradu. Dvoje novinara je potom na izlazu iz zgrade zadržala policija i veruje se da su i dalje u pritvoru.

Direktorka Glasa Amerike Amanda Benet rekla je da je “nečuveno privođenje novinara samo zato što su radili svoj posao” i pozvala na njihovo momentalno oslobađanje.

Profesor Sun Venguang, koji je uhapšen prošlog meseca, stavljen je u kućni pritvor i pod strogim je nadzorom. Kineske vlasti odbile su da komentarišu njegovo hapšenje.

Profesor Sun je uhapšen tokom intervjua koji je davao za emisiju Mandarinskog servisa Glasa Amerike, u kojem je kritikovao kinesku diplomatsku strategiju u Africi. Tokom tog intervjua je upozorio da nadležni provaljuju u njegov stan kako bi ga sprečili da govori protiv vlade.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG